Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Łatwe pierniczki

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Łatwe pierniczki

Dieta: · po prostu smaczne ·

Można jeść od razu po upieczeniu ale najsmaczniejsze są po tygodniowym "leżakowaniu".

© Tomáš Hašlar - Fotolia.com


Składniki
350g mąki
180 g cukru
50 g miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
30 g masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika


Wykonanie
Mocno podgrzanym miodem zalać połowę mąki, wymieszać, dodać sodę, przyprawę do piernika i cukier, ponownie wymieszać i poczekać aż ostygnie. Następnie dodać masło, jajko i zagniatać ciasto dosypując pozostałą mąkę, aż ciasto będzie miało konsystencję plasteliny i przestanie się lepić (możliwe, że mąki będzie trzeba użyć ciut mniej lub więcej).

Ciasto podzielić na części, wałkować i wycinać pierniczki. Piec 5-6 minut w temperaturze 170 stopni.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy