Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Łatwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Łatwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Dieta: · po prostu smaczne ·

fot. elizka


Składniki
zaczyn:
120 g drożdży
1,5 szklanki cukru
4 jajka (można 3 całe jaja i 3 żółtka)
kostka masła (posiekana nożem)
szklanka dobrze podgrzanego mleka

ciasto:
1 kg dobrej mąki torowej
szczypta soli
bakalie

kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki



Wykonanie
Produkty na zaczyn kłaść do miski jeden na drugim, a na końcu polać mlekiem. Odstawić na 2 do 4 godzin w ciepłe miejsce. Można też rozmącić wszystko metalową rózgą do ubijania białek. Tylko rozmieszać te składniki przed odstawieniem. Ustawić można miskę z rozczynem w piekarniku pod zapalonym światełkiem.

Po 2-4 godzinach dosypać do miski mąkę, bakalie i sól. Wymieszać ciasto, wyłożyć na natłuszczoną blachę i znowu odstawić do dalszego rośnięcia na ok. pół godziny. Może sobie rosnąć w nagrzanym wcześniej i wyłączonym piekarniku, albo na programie do wyrastania ciasta. Posypać kruszonką.

Potem piec ciasto normalnie jak drożdżowe (180 stopni, jakieś 40-50 minut, do zrumienienia kruszonki i "suchego patyczka")

Kruszonka
Mąkę wymieszać z masłem na piasek,dodać cukier i resztki ciasta.


Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc pieczenia i wyrastania) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: elizka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy