Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Łatwa napoleonka

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Łatwa napoleonka

Dieta: · po prostu smaczne ·

W sam raz na leniwe niedzielne popołudnie. Kilka minut mieszania, kilka godzin czekania i gotowe. Oczywiście pod warunkiem, że kupicie gotowe ciasto francuskie.

©  ANADEL - Fotolia.com


Składniki
1 gotowe świeże ciasto francuskie (w rolce)
1 litr mleka
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mąki
1 budyń waniliowy
4 jajka
4 łyżki masła
cukier puder do posypania


Wykonanie
Ciasto przekroić na pół. Jajka wybełtać (zmiksować) 1,5 szklanki mleka i odrobiną mieszanki posmarować płaty ciasta. Upiec w 200 stopniach przez 15 minut.

Do mieszanki jajecznej dodać mąkę i budyń, dobrze zmiksować żeby nie powstały grudki. Resztę mleka zagotować z cukrami i wrzącą wlać do miski z masą jajeczną. Szybko wymieszać trzepaczką, ponownie wlać do garnka i zagotować, stale mieszając aż zgęstnieje i straci "mączny" posmak. Na końcu dodać masło i energicznie wymieszać do połączenia składników. Powstały, gorący budyń wyłożyć na dolny blat ciasta ułożony w formie. Przykryć górnym blatem (ułożyć go wierzchem do dołu), lekko dociskając (zwłaszcza gdy ciasto się wybrzuszyło). Odstawić do schłodzenia (można też pokusić się o trzy warstwy ciasta i dwie kremu, ale wtedy jedna rolka chyba nie wystarczy).

Górny blat pociąć na ciastka (przy pomocy nożyczek), całość posypać cukrem pudrem.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: bd Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: jo-asienka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Cynamonowy puchar
Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem
Zapiekanka bakłażanowa
Polecamy Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X