Strona główna Dieta po prostu smaczne desery Kutia

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Kutia

Dieta: · po prostu smaczne ·

© KorwelPhoto - Fotolia.com


Składniki
1 szklanka ziaren pszenicy
1 szklanka maku
ok 6 łyżek cukru
4 łyżki miodu
50 g rodzynek
50 g migdałów
50 g orzechów
aromat migdałowy (niekoniecznie)
1/2 szklanki słodkiej śmietanki


Wykonanie
Pszenicę oczyścić, opłukać zalać wrzącą wodą, zostawić na noc. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (ok. 3 - 4 godzin). Odcedzić.

Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć jednokrotnie w maszynce z gęstym sitkiem. Dodać do pszenicy, wraz z rozpuszczonym miodem, cukrem i aromatem migdałowym. Dodać posiekane orzechy oraz rodzynki sparzone wrzątkiem. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Tuż przed podaniem wymieszać ze śmietanką.

Rodzaj potrawy desery Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 6




Przepis dodany przez: karima




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Grzybki marynowane z przepisu babci
Penne z pesto rosso picante
Tarta z żółtym serem, brokułami i cebulą
Polecamy Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X