Strona główna Dieta po prostu smaczne desery Kutia

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Kutia

Dieta: · po prostu smaczne ·

© KorwelPhoto - Fotolia.com


Składniki
1 szklanka ziaren pszenicy
1 szklanka maku
ok 6 łyżek cukru
4 łyżki miodu
50 g rodzynek
50 g migdałów
50 g orzechów
aromat migdałowy (niekoniecznie)
1/2 szklanki słodkiej śmietanki


Wykonanie
Pszenicę oczyścić, opłukać zalać wrzącą wodą, zostawić na noc. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (ok. 3 - 4 godzin). Odcedzić.

Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć jednokrotnie w maszynce z gęstym sitkiem. Dodać do pszenicy, wraz z rozpuszczonym miodem, cukrem i aromatem migdałowym. Dodać posiekane orzechy oraz rodzynki sparzone wrzątkiem. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Tuż przed podaniem wymieszać ze śmietanką.

Rodzaj potrawy desery Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 6




Przepis dodany przez: karima




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Cynamonowy puchar
Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem
Polecamy Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X