Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Kruszonkowa szarlotka z duszonymi jabłkami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Kruszonkowa szarlotka z duszonymi jabłkami

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Jacek Chabraszewski - Fotolia.com


Składniki
Ciasto:
500 g mąki
150 g cukru
szczypta soli
2 żółtka
3 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła (250 g)

masa:
600 g winnych jabłek
100 g cukru żelującego
1 łyżeczka cynamonu



Wykonanie
Jabłka drobno pokroić i przesmażyć z cukrem i cynamonem aż się rozpadną. Całkowicie wystudzić, wstawić do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.

Mąkę wymieszaną z solą, cukrem i proszkiem przesiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię kulę z ciasta i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc.

Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na pół. Jedną część zetrzeć na tarce z grubymi otworami bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać warstwę ciasta i wyłożyć mase jabłkowa. Wyrównać i przykryć drugą częścią ciasta także startą na tarce.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni. Piec ok 40 minut, aż górna warstwa kruszonki nabierze złotego koloru.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: bd Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: karima




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy