Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Kruche waniliowe ciasteczka przekładane

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Kruche waniliowe ciasteczka przekładane

Dieta: · po prostu smaczne ·

© redhorst - Fotolia.com


Składniki
ciasto:
250 g masła
500 g mąki
6 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli

1 białko do smarowania
cukier kryształ do posypania

po upieczeniu
250 g dżemu z czerwonych porzeczek (lub innego kwaskowatego)


Wykonanie
Składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 min. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać ciastka. W połowie z nich zrobić otwory i te właśnie ciasteczka (tuż przed pieczeniem) smarować białkiem i posypywać cukrem kryształem.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w piekarniku o temperaturze 170 stopni, przez ok. 12-15 minut na bladozłoty kolor. Wystudzić.

Dżem przetrzeć przez sito i podgrzać żeby uzyskać luźniejszą konsystencję. Smarować ciasta bez otworów, przykrywać "wyciętymi", lekko docisnąć.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 60 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 6




Przepis dodany przez: karima




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy