Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Krucha tarta z orzechami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Krucha tarta z orzechami

Dieta: · po prostu smaczne ·

Krucha tarta z orzechami


Składniki
250 g mąki
125 g masła
320 g cukru
1 żółtko (lub całe jajko do wyboru)
5 cl wody lub mleka
150 gr śmietanki 30%
350 gr orzechów włoskich
sól


Wykonanie
Spód: Trzepaczką ubić 1 żółtko (lub całe jajko) z 70 g cukru aż do otrzymania pienistej mieszanki o kolorze prawie białym lub blado żółtym, rozrzedzić dodając wodę lub mleko. Na dużej desce rozsypać mąkę i dodać kawałki masła w temperaturze pokojowej, dodać sól. Rozcierać delikatnie mąkę i masło w rękach. Mąka ma przechodzić między palcami, całość ma tworzyć sypką mieszankę przypominającą piasek. Gdy masa jest gotowa uformować z niej koronę i pośrodku wlać wcześniej przygotowaną mieszankę z żółtka, cukru i wody. Połączyć szybko w całość nie ugniatając rękami, ale używając np. ostrza dużego noża, przekładając masę od dołu do góry. Gdy masa jest prawie jednolita, trzyma się i klei to poziom wilgoci jest odpowiedni. Jeśli nie, należy dodać kilka kropli wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można rozsypać trochę mąki na stole i połączyć całą masę ściślej naciskając mocno rękami, rozcierając masę na cienką warstwę, tak by stała się całkiem jednolita. Nie można za mocno „pracować”, aby składniki się nie rozgrzały – w przeciwnym razie ciasto będzie się sypało. Następnie uformować kulkę z ciasta, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 lub 30 min. Wyjąć z lodówki, rozwałkować na okrągłą formę o grubości około 1 cm, przełożyć do tortownicy starając się uformować równe, wysokie boki. Można również rozwałkowane ciasto włożyć do tortownicy i pod spodem umieścić papier do pieczenia, również nie zapominając o uformowaniu równych boków. Piec przez 20 min. w temperaturze 180°. Po upieczeniu wyjąć do wystudzenia.


Orzechy w masie karmelowej: Na patelni, najlepiej o teflonowym spodzie, rozpuścić na delikatnym ogniu 250g cukru aż do otrzymania jasnego karmelu. Dodać 150 gr śmietanki 30% (uwaga, pryska na patelni, dodajemy powoli), zmniejszyć ogień do minimum i bardzo delikatnie zredukować aż karmel stanie się gęsty, ale wciąż lejący. Do gotowego karmelu wsypać 350 gr orzechów. Wlać całość na spód ze wcześniej wyjętego kruchego ciasta.


Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 5 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 8

Autor: Mikołaj Rey



Przepis dodany przez: jo-asienka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy