
Podziel się:




Kapusta wigilijna
Dieta: · po prostu smaczne ·
Pyszna!


Składniki
Składniki
1,5 kg kiszonej kapusty z marchewką
1 kg białej kapusty
150 m wytrawnego czerwonego wina
100 g suszonych grzybów
150 g suszonych (najlepiej wędzonych) śliwek
50 suszonych jabłek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru
3 liście laurowe
1 łyżka ziaren jałowca
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka ziaren pieprzu
olej do obsmażania
olej lniany do smaku

Wykonanie
Wykonanie
Grzyby namoczyć na noc. Potem ugotować przez 10 minut w niewielkiej ilości wody, odsączyć i pokroić (wodę zostawić).
Kapustę kiszoną odcisnąć, pokroić, białą poszatkować, włożyć obie do garnka z grubym dnem, dodać wodę z gotowania grzybów i olej, podgrzewać przez ok 1 godzinę na małym ogniu. Dodać przyprawy w ziarnach, czosnek, śliwki, pokrojone jabłka i grzyby, gotować około 1/2 godziny, ostudzić, następnie podgrzać, dodać imbir, gotować ponownie 1/2 godziny i znów ostudzić (ja wynoszę na noc na balkon). Ponownie podgrzać dolać wino, odparować płyny (można nawet nieco przypalić, ale z tym trzeba uważać), doprawić solą, pieprzem i olejem lnianym (jak ktoś lubi podawać (a najlepiej znów ostudzić i podgrzać następnego dnia)
Ja zaczynam robić tę kapustkę 19 grudnia - moczę grzyby. Potem 20 pierwsze studzenie, 21 drugie, 22 trzecie, 23 - czwarte i na wigilię jest w sam raz. A i tak najchętniej dojadamy ja w II dzień świąt :) Smacznego!

Rodzaj potrawy dodatek do dania głównego | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 0 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |


Przepis dodany przez: Camila