Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Jagodzianki drożdżowe

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Jagodzianki drożdżowe

Dieta: · po prostu smaczne ·

Wykorzystałam przepis z wypiekizpasja.blox.pl, lekko go modyfikując. Robiłam jagodzianki po raz pierwszy i... udały się wyśmienicie! Pełne jagód, mięciutkie, słodkie, lepiące się od lukru. Część poszła jeszcze ciepła. Może niezdrowe i kaloryczne, ale pyszne ponad wszelka miarę :)

©  magiplus - Fotolia.com


Składniki
450g mąki
2 żółtka
70g cukru
80g masła
7g drożdży instant
1 szklanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

nadzienie
2 szklanki jagód
4-5 łyżek cukru
łyżka skrobi kukurydzianej

Lukier
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny 1 łyżka i ciepła woda

1 jajko do smarowania


Wykonanie
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuścić. Do mleka dodać przesianą mąkę, żółtka, masło i ekstrakt, wyrobić lekkie ciasto, dość luźne ale dające się formować. W razie potzreby dodac jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto (powinno tylko lekko się kleić) uformowac w kulę, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

Podzielić na 16 kawałków, uformowac płaskie placuszki, na każdy nałożyć porcję jagód zmieszanych z cukrem i skrobią, natychmiast zakleić i uformowac bułeczkę, stroną łączenia ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować jajkiem i wstawić do iekarnika rozgrzanego do 170 stopni (termoobieg 160). Piec 25-30 minut do zrumienienia wierzchu bułeczek.

Jeszcze ciepłe polukrować lukrem cytrynowym





Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 40 (nie licząc wyrastania) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 8




Przepis dodany przez: karima




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy