Podziel się:
Grzybki marynowane z przepisu babci
Dieta: · po prostu smaczne ·
Jest stosy sposobów na marynowanie grzybków.
Ale ten jest palce lizać.
Ilosć zalewy trzeba sobie dopasować do ilości grzybków.

Składniki
Składniki
Grzybki leśne oczyszczone.
Zalewa: 1 litr wody,3 łyżki cukru,1 czubata łyżka soli,
4liście laurowe,8 ziaren ziela,
1 szklanki octu 10%

Wykonanie
Wykonanie
Zalewę bez octu pogotować kilka minut.
Po tym dolać ocet.
Wcześniej oczyszczone grzyby wrzucić do wrzącej wody
i gotować 5minut.Nie dłużej ,bo,jak mówi babcia,
ucieknie smak grzybów .Dobrze osączyć,włożyć do słoików
,zalać gorącą zalewą.
Pasteryzować pół godz do 40 min. od zagotowania słoików,
na mniejszym ogniu.

| Rodzaj potrawy przetwory | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
| Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie |

Źródło: niezane
Autor: babcia

Przepis dodany przez: Camila


