Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Gołąbki z grzybami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Gołąbki z grzybami

Dieta: · po prostu smaczne ·

Gołąbki z grzybami


Składniki
kapusta włoska duża
kasza gryczana - 1 woreczek
1 opakowanie mielonego mięsa z indyka
1 mala cebula
2 garście suszonych grzybów
pół kg pieczarek
olej lub margaryna (5 lyżek)
1 jajko
przyprawy


Wykonanie
Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Po godzinie pokroić je na drobne cząstki. Nie wylewać wody!
Kaszę ugotować.
Pieczarki utrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Mielone mięso udusić z połową pieczarek, grzybami suszonymi pokrojonymi i wodą w której byly moczone, cebulą i przyprawami w dość dużej ilości wody, aby powstał sos do gołąbków.
Pozostale pieczarki udusić z dodatkiem tłuszczu i wody.
Ostudzoną i odciśniętą masę mięsno-grzybową łączymy z kaszą i jajkiem.
Teraz najtrudniejsze. Wycinamy głąb z kapusty - na tyle ile się da - nie uszkadzając liści. Całą wkładamy do garnka z gorącą wodą i stawiamy na gazie, obracając ją, aby zmiękła. Jeśli nie mamy tak dużego garnka - ostrożnie odkrawamy liście od głąba, zdejmujemy, ścinamy trochę główny nerw każdego liścia i wkladamy do garnków, zalewając gorącą wodą i podgrzewając na gazie.
Połowa pieczarek uduszonych czeka.
Gdy liście staną się elastyczne wyjmujemy, studzimy.
Nakładamy masę na liść i zawijamy.
Na dół dużego, najlepiej plaskiego lub owalnego garnka kladziemy odłożone liście. Na nie gołąbki warstwami.
Jedną kostkę zupy grzybowej rozpuszczamy we wrzątku. Łączymy ją z sosami i czekającymi pieczarkami, dodajemy tłuszcz (olej lub rozpuszczona margaryna), zalewamy gołąbki.
Stawiamy na ogień i dusimy, w razie potrzeby dolewając wody. Gołąbki powinny być całkowicie zanurzone w sosie w trakcie duszenia. Trwa to godzinę lub dłużej, zależy od kapusty.


Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: średnie Koszt: średni
Czas: 90 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 10

Autor: Alodia 1949



Przepis dodany przez: alodia1949




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy