Podziel się:
Gnieciuszek owocowy w wersji szarlotka
Dieta: · po prostu smaczne ·
Jeśli ma być ciasto, które nie zawiedzie,a jest całkiem, całkiem,to proszę spróbować takie... (przepis od mojej teściowej Bogumiły).

Składniki
ciasto:
500 g mąki
1 kostka masła lub margaryny
4 żółtka i 1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli dasz mniej,to będzie mniej wyrośnięte)
3/4 szklanki cukru
2-3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
ponadto:
1,5 kg jabłek
opcjonalnie: rodzynki, orzechy, żurawiny, śliwki, gruszki etc.
1 opakowanie galaretki owocowej

Wykonanie
Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść do połączenia wszystkiego w jednolitą masę. Wykleić jedną lub 2 jednakowe formy wyłożone papierem do pieczenia (jeśli pieczemy w jednej blasze gotowy placek trzeba będzie przekroić na 2 części).
Ciasto wstawić do piekarnika na 150-160 stopni, piec ok. 30 minut do zrumienienia i suchego patyczka.
Obrać jabłka, pokroić na kawałki, podsmażyć w garnku, dodając opcjonalnei bakalie czy orzechy. Gdy sie owoce rozlecą, ale jeszcze nie do końca, dodać do gorących suchą galaretkę i wymieszać. Poczekaj aż masa wystygnie, troszkę stężeje i posmaruj nią jeden placek, a potem przykryj drugim. Można na ten pierwszy posypać bułkę tartą pod owoce, to zabierze ona ewentualny nadmiar soku, chociaż przy dobrym przygotowaniu jabłek nie powinno go być prawie wcale.

| Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
| Czas: 10 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 10 |


Przepis dodany przez: elizka


