Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Drożdżówka sypana

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Drożdżówka sypana

Dieta: · po prostu smaczne ·

Prosta w wykonaniu..... W niedzielę rano ok 8:30 przygotowuję w misce, następnie robię śniadanie, po śniadaniu przygotuję do obiadu, ok. 11:30 mieszam ciasto i wstawiam do piekarnika. Do obiadu, który u mnie jest o 13:00 - ciasto jest już gotowe. Do podwieczorku przestygnie i jest gotowe do spróbowania..... :)))

Drożdżówka sypana


Składniki
Składniki:

- 100 g drożdży
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka oleju - jak zastąpi się olej masłem lub margaryną
(oczywiście rozpuszczoną) to jest bardziej ścisłe i się nie kruszy.
- 4 jajka
- ¾ szklanki mleka
- szczypta soli

Kruszonka:

- ½ kostki masła (Kasi)
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki cukru

Owoce:

- w zależności od upodobania i poru roku: wiśnie, śliwki, jabłka, rodzynki


Wykonanie
Sposób wykonania:

Do miski wkruszamy drożdże, na drożdże sypiemy cukier i cukier waniliowy, następnie kolejno: jajka, olej, mąkę i sól. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny.
Kruszonkę: masło siekamy z mąką i cukrem. Kruszonkę przechowujemy w lodówce.
Składniki w misce mieszamy na gładkie ciasto i przenosimy do blaszki wysmarowanej tłuszczem, na to układamy owoce ( rodzynki wsypujemy do ciasta, gdy je mieszamy) i posypujemy kruszonką, pieczemy około godziny w 200 ° C ( czas pieczenia i temperatura uzależnione od piekarnika jaki mamy w domu – każdy swój zna).
Ja robię z połowy porcji na blaszkę o wymiarach 25 cm x 25 cm i piekę w piekarniku w temperaturze 180-200 °C około 35 minut.

Smacznego ! :)))


Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 15 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 15




Przepis dodany przez: baszko




Komentarze

karima     |     01:06:02, 17-10-2012
Bardzo fajnie wygląda przepis. Czy ciasto przed pieczeniem nie musi rosnąć?


ina     |     19:44:54, 03-11-2012
Piekę na rodzinne uroczystości właśnie taki placek.Wszystkim bardzo smakuje.Polecam!


ina     |     19:44:54, 03-11-2012
Piekę na rodzinne uroczystości właśnie taki placek.Wszystkim bardzo smakuje.Polecam!


Zdrowe motywacje     |     09:52:18, 15-11-2012
Ciekawy pomysł. Ostatnio koleżanka mówiła mi o czymś takim, ale jakoś trudno mi było uwierzyć. Do tej pory ciasto drożdżowe wydawało mi się dość skomplikowane... Ja robię szarlotkę sypaną, która również nie wymaga wyrabiania, jest szybka i w dodatku zdrowa. Pozdrawiam!


halinka41     |     21:26:55, 20-12-2012
Bardzo dobry przepis,zawsze się udaje.


lusia 60     |     10:50:18, 20-05-2013
Trzeba dodać że ten placek zawsze się udaje.Pozdrawiam.


lusia 60     |     10:50:20, 20-05-2013
Trzeba dodać że ten placek zawsze się udaje.Pozdrawiam.


niteczka     |     15:06:45, 03-04-2014
Bardzo smaczny wypiek . Stał się moim sobotnim deserem . Dodaję też odsączone owoce ze słoika [gruszki ,jabłka , truskawki ] Lepsze surowe , ale i takie są ok .


BożenaC.     |     23:48:45, 20-10-2016
Fajny przepis, lubię drożdżowe ciasto, w ten sposób nie robiłam, ale spróbuję. Napiszę jak się udało.

Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Ciasto ze śliwkami
Grzybki marynowane z przepisu babci
Penne z pesto rosso picante
Tarta z żółtym serem, brokułami i cebulą
Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym
Polecamy Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X