Podziel się:
Drożdżowa strucla z makiem
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
ciasto:
400 g mąki
25 g drożdży
180 ml mleka
szczypta soli
100 g masła
2 jajka
5 łyżek cukru
nadzienie:
250 g mielonego maku
2 jajka
pół szklanki cukru
sok z połowy cytryny
szczypta cynamonu
mieszane bakalie - rodzynki, migdały orzechy - ok 150 g

Wykonanie
Drożdże rozprowadzić w mleku z odrobiną cukru, zostawić do wyrośnięcia. Zaczyn dodać do mąki, wymieszać z jajem, mlekiem, cukrem, solą, wyrobić ciasto, dodać stopione masło, ponownie wyrobić aż ciasto będzie gładkie i lśniące i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na nadzienie jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sok z cytryny i cynamon, następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować. Nałożyć nadzienie, zwinąć strucle i ułożyć w podłużnych formach wysmarowanych tłuszczem. Odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 minut, przykrywając wierzch ciasta papierem do pieczenia.

| Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
| Czas: 20 (nie licząc wyrastania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |


Przepis dodany przez: Ewunia


