Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Czekoladowa babka z cukinią

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Czekoladowa babka z cukinią

Dieta: · po prostu smaczne ·

©  luci22 - Fotolia.com


Składniki
pół kostki masła
pół szklanki oleju roślinnego (nie oliwy!)
1,5 szklanki cukru
2 jajka
300 g startej cukinii
pół szklanki maślanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczanej

½ łyżeczki soli
4 łyżki kakao
po ½ łyżeczki cynamonu i goździków
20 g posiekanych orzechów włoskich
pół tabliczki posiekanej drobno czekolady



Wykonanie
Miekkie masło utrzec z olejem roślinnym i cukrem. Dodać jajka, maślankę i ekstrakt, wymieszać na gładką masę. Suche składniki przesiać do oddzielnego naczynia, stopniowo dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Na końcu dodac startą cukinię, orzechy i kawałki czekolady. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy na babkę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 16o°C przez 45 minut (termoobieg).


Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 60 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: karima




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy