Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Cytrynowy biszkopt

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Cytrynowy biszkopt

Dieta: · po prostu smaczne ·

© goccedicolore - Fotolia.com


Składniki
6 jajek
1 cytryna,
6 łyżek cukru
1 szklanka mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier a następnie łyżeczkę soku z cytryny. Żółtka wymieszać ze skórką i resztą soku z cytryny, wlać do białek, wymieszać. Wsypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, nie miksować tylko mieszać (najlepiej łyżką lub trzepaczką).
Wstawić na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 150-160 stopni, do "suchego patyczka". Schłodzone ciasto można posypać cukrem-pudrem.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 10




Przepis dodany przez: yasqlka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy