Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Cukinia faszerowana z chrupiącą skórką

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Cukinia faszerowana z chrupiącą skórką

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Mi.Ti. - Fotolia.com


Składniki
4 średniej wielkości cukinie
500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
1 cebulka drobno pokrokona
1 ząbek czosnku posiekany
1 mała bułka namoczona w mleku i zmielona
cząber, mięta, oregano, sól, pieprz do smaku
1 jajko
6 łyżek tartej bułki
2 łyżki masła


Wykonanie
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć nasiona, posolić wnętrze warzyw, odstawić do puszcenia soku (około 1 h). Po tym czasie odwrócić je nacięciem w dół i ułożyć gdzieś, gdzie będą mogły swobodnie ociekać.

Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, bułką, przyprawami, jajkiem na jednolitą masę.

Cukinie odsączyć z soku dokładnie wytrzeć, nadziewać mięsm. Na wierzchu posypać tartą bułką i ułożyć kawałeczki masła.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30-40 minut do zrumienienia bułki.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 90 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: ena




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy