Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Ciasto z porzeczkami i kruszonką

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Ciasto z porzeczkami i kruszonką

Dieta: · po prostu smaczne ·

Klasyczne ciasto z owocami i kruszonką, szybkie i proste.

Ciasto z porzeczkami i kruszonką


Składniki
Ciasto:

2 szklanki mąki
100 g masła
szklanka cukru
4 jajka
łyżka proszku do pieczenia
400 g czerwonych porzeczek

Kruszonka:

2 łyżki cukru
łyżka mąki
łyżka masła
łyżka płatków migdałowych



Wykonanie
Ciasto - na tortownicę o średnicy 27 cm:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Masło roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jajka miksujemy wraz z cukrem. W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy jajka oraz ostudzone masło. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy porzeczki lub inne owoce.

Kruszonka:

Wszystkie składniki mieszamy aż powstaną okruchy ciasta. Posypujemy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.


Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 60 Danie wegetariańskie: bd Liczba porcji: 16

Autor: Baszko



Przepis dodany przez: baszko




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Ciasto ze śliwkami
Grzybki marynowane z przepisu babci
Penne z pesto rosso picante
Tarta z żółtym serem, brokułami i cebulą
Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym
Polecamy Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X