Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Ciasto na pierogi i uszka

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Ciasto na pierogi i uszka

Dieta: · po prostu smaczne ·

Najlepsze ciasto pierogowe! Sprężyste i elastyczne ciasto pierogowe, bardzo łatwe do przygotowania! Zawsze się udaje, bardzo łatwo się zagniata i cienko się rozwałkowuje. ok. 40 sztuk

Ciasto na pierogi i uszka


Składniki
300 g mąki pszennej
szczypta soli
200 ml gorącej wody
25 g masła
lub
300 g mąki pszennej
szczypta soli
125 ml wrzącej wody
1 jajko
20 g masła




Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się.
Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 - 2 minuty, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę i wałek mąką.
Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (do czasu aż ciasto będzie miękkie, sprawdzamy palcem wyławiając jednego pieroga). Wyłowić łyżką cedzakową wszystkie pierogi i układać na tacy zachowując odstępy.
Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej sprężyste, dodaj do niego jajko.
Zobacz przepis tutaj.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką, na razie jeszcze niedokładnie. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7 - 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką.
dalej jak u góry.




Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 60 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 8

Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia



Przepis dodany przez: Camila




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy