Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Biszkopt pod torty, galaretki, inne ciasta z kremem i bez kremu

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Biszkopt pod torty, galaretki, inne ciasta z kremem i bez kremu

Dieta: · po prostu smaczne ·

Biszkopt pod tory, galaretki, inne ciasta z kremem i bez kremu - wysoki po upieczeniu - 4 cm. na blachę o wymiarach 47 cm x 25 cm - górne brzegi blaszki

Biszkopt pod torty, galaretki, inne ciasta z kremem i bez kremu


Składniki
* 6 jaj
* 1 szkl. mąki pszennej
* ½ szkl. mąki ziemniaczanej
* 1 ½ szkl. cukru
* 1 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżki octu
* 2 szczypty soli



Wykonanie
1. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy piane z białek na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier rozpuszczony.
2. Do żółtek dodajemy szczyptę soli (wzmaga kolor żółty) i ocet, wszystko dobrze mieszamy, np. widelcem lub łyżeczką.
3. Mąkę pszenną, kartoflaną i proszek do pieczenia mieszamy razem w miseczce.
4. Do ubitej piany dodajemy żółtka i miksujemy, następnie przesiewamy wymieszaną mąkę i delikatnie łączymy z pianą, mieszając szpatułką pianę od zewnątrz do środka miski – powoli, aby nie rozbić ubitej piany z jajek.
5. Wylewamy na blaszkę i tu bardzo ważne, papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy .
6. Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 160 - 170 C.
7. Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Ciasto upiec na 2 dni przed uroczystością, aby się lepiej kroił. Na 1 dzień przed uroczystością, skropić ponczem lub mocną, słodką herbatą (na drugi dzień po skropieniu ponczem – nie czuć kartoflanki na zębach), przełożyć kremem, wykończyć owocami i galaretką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub chłodnym miejscu (lepiej się kroi i wykłada na talerz).

Uwaga: trochę słodki, sugerowałabym ¾ szkl. cukru, ewentualnie 1 szklankę….
ale to jest kwestia smaku, jak kwaśny owoc, to biszkopt może być słodki…. :)


Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 60 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 20

Autor: Baszko



Przepis dodany przez: baszko




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X