Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Babka ziemniaczana

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Babka ziemniaczana

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Taratorki - Fotolia.com


Składniki
2,5 kg ziemniaków
500 g boczku
4 duże cebule
3 ząbki czosnku
4 jajka
1 łyżka oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawy: sól, pieprz, majeranek


Wykonanie
Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Boczek pokroić w kostkę, podobnie cebulę i czosnek. Boczek usmażyć na chrupko na patelni, zdjąć i na tłuszczu pozostałym po smażeniu poddusić na złoto cebulę i czosnek, w razie potrzeby dodając olej. Boczek i cebulę dodać do lekko odciśniętej masy ziemniaczanej, razem z tłuszczem z patelni. Dodać jajka i przyprawy, wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać mąkę ziemniaczana lub odrobinę soku z ziemniaków. Masę wyłożyć do natłuszczonej formy. Piec ok 1,5 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Wierzch można przykryć folią aluminiową, jeśli będzie się mocno rumienił. Podawać na ciepło.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 6




Przepis dodany przez: ena




Komentarze

ewa rak     |     01:10:59, 11-10-2011
jadłam,wyśmienita

Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Ciasto ze śliwkami
Grzybki marynowane z przepisu babci
Penne z pesto rosso picante
Tarta z żółtym serem, brokułami i cebulą
Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym
Polecamy Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X