Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Babka wielkanocna

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Babka wielkanocna

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Jaroslaw Adamczyk - Fotolia.com


Składniki
500 g mąki luksusowej
100 g masła
250 ml mleka
30 g drożdży
1 jajko
2 żółtka
120 g cukru
50 g rodzynek
łyżka skórki pomarańczowej
łyżka ekstraktu z wanilii

lukier
1. białko
250 g cukru pudrru
sok z cytryny


Wykonanie
Rodzynki sparzyć, skórkę posiekać, drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem, posypać łyżką mąki, zostawić do wyrośnięcia. masło roztopić i lekko schłodzić.

Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i wyrośnięty zaczyn, dokładnie wyrobić ciasto wbijając do niego jak najwięcej powietrza. Na końcu dodać bakalie, ekstrakt i partiami masło. Ciasto ma odstawać od ręki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem foremek. Piec ok 40 minut w temperaturze 170 stopni, aż babki będa lekko odstawać od formy, do "suchego patyczka".

Wyjąć, przestudzić na kratce, polukrować lukrem z białka, cukru pudru i soku z cytryny.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 25 (nie licząc wyrastania i pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 8




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy