Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Babka orzechowo - cynamonowa

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Babka orzechowo - cynamonowa

Dieta: · po prostu smaczne ·

© TeamCrucillo - Fotolia.com


Składniki
6 jajek
1 kostka masła lub margaryny (250 ml)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1,5 szklanki cukru
pół paczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżka cynamonu
1 łyżka kakao

lukier:
cukier puder
sok z 1/2 cytryny


Wykonanie
Masło roztopić, przestudzić. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać partiami mąki zmieszane z proszkiem, kakao, cynamon, orzechy. Na końcu wlać roztopione masło, wymieszać. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.

Piec w temperaturze 170 stopni, 40-50 minut, do suchego patyczka. Lekko przestudzić, wyjąć z formy i polać lukrem cytrynowym. Zamiast cytryny można do lukru użyć ciepłej wody i odrobiny rumu.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: jesien21




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy