Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Babka herbaciana

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Babka herbaciana

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Rocha - Fotolia.com


Składniki
300 g mąki
100 g cukru
1 jajko, 1 żółtko
100 g masła
1 szklanka mocnego naparu z herbaty (najlepiej zwykłej czarnej, ale mogą być też aromatyzowane)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g rodzynek

polewa:
3/4 szklanki cukru pudru
łyżka soku z cytryny
gorąca woda


Wykonanie
Opłukane rodzynki włożyć do naczynia z wrzącą herbatą i trzymać na brzegu ognia przez 5 minut (w temperaturze bliskiej wrzeniu). Odcedzić rodzynki a herbatę całkowicie wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą pianę z cukrem, dodawać jajo i żółtka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dolać zimna herbatę i na końcu dodać rodzynki.

Przełożyć ciasto do formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką, piec 50-60 minut w temperaturze 170 stopni, do suchego patyczka.

Cukier puder ucierać z sokiem z cytryny dodając po kropelce gorącą wodę do uzyskania gęstej jednolitej polewy. Schłodzoną babkę polać polewą. Bardzo smaczna jest też polana rozpuszczoną białą czekoladą.


Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 25 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4

Źródło: Książka/segregator z przepisami



Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy