![](http://www.senior.pl/gfx_new/px.gif)
Podziel się:
![Opublikuj na Facebook Opublikuj na Facebook](http://www.senior.pl/gfx_new/social/facebook.png?0004)
![Opublikuj na Wykop.pl Opublikuj na Wykop.pl](http://www.senior.pl/gfx_new/social/wykop.png?0004)
![Opublikuj na Nasza Klasa Opublikuj na Nasza Klasa](http://www.senior.pl/gfx_new/social/naszaklasa.png?0004)
![Opublikuj na Blip Opublikuj na Blip](http://www.senior.pl/gfx_new/social/blip.png?0004)
Babka gotowana
Dieta: · po prostu smaczne ·
![© Rocha - Fotolia.com © Rocha - Fotolia.com](/files/14dd8ec2c2a5f7917bdc02ac544a848e.jpg)
Składniki
6 jajek
1 kostka masła
1 szkl. cukru pudru
50 ml wódki
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
ekstrakt waniliowy - 2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki
![](http://www.senior.pl/gfx_new/px.gif)
Wykonanie
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, utrzeć do białości. Dodać wódkę, ekstrakt waniliowy, obie mąki, proszek do pieczenia, sparzone rodzynki obtoczone w mące a na końcu ubite na sztywną pianę białka (najpierw dodać 1/3 i zamieszać żeby rozluźnić masę, a potem pozostałą pianę bardzo delikatnie wmieszać). Ciasto przełożyć do specjalnej formy do gotowania babek, wysmarowanej tłuszczem i wstawić do naczynia z wrzącą wodą (do 3/4 wysokości). Gotować ok. 70 minut, pozostawić formę w wodzie na jeszcze 10 minut, a potem wyjąć, otworzyć i wyjąć babkę. Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem.
![](http://www.senior.pl/gfx_new/px.gif)
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 90 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
![](http://www.senior.pl/gfx_new/px.gif)
![](http://www.senior.pl/gfx_new/px.gif)
Przepis dodany przez: glicynia