Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Baba drożdżowa

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Baba drożdżowa

Dieta: · po prostu smaczne ·

© evgenyb - Fotolia.com


Składniki
1 kg mąki tortowej (odsypać z tej porcji 1 szklankę, a w zamian za to dodać
1 szklankę krupczatki)
6o g drożdży (lub 1 i 1/2 torebki drożdży instant)
10 żółtek
ok. 400 ml mleka
kostka dobrego masła
1/2 szklanki oleju
3 ugotowane ziemniaki
200 g cukru pudru (można dać ciut więcej)
łyżka ekstraktu waniliowego
rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa [najlepiej smażona domowym
sposobem]
50-100 ml wódki lub rumu


Wykonanie
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, zalać mlekiem zostawić do podrośnięcia. Rozczyn wymieszać z żółtkami utartymi z cukrem pudrem, dodać ciepłe mleko, mąkę, ziemniaki ugniecione na puree, bakalie, na końcu po wyrobieniu stopione masło i olej. Dobrze wyrobić, napełnić wysmarowane tłuszczem foremki do mniej niż połowy wysokości, zostawić do wyrośnięcia.

Delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem lub samym żółtkiem (niekoniecznie), wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Piec 30-35 minut do "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, wyjąć delikatnie z formy. Polukrować lekko ciepłe.

Niepolukrowane baby można przechowywać w foliowych woreczkach - trzeba do nich zapakować jeszcze letnie ciasta, wtedy dłużej zachowają świeżość. Jeśli torebka zrobiła się wilgotna (ciasto było zbyt ciepłe) trzeba ją zmienić, gdyż babka może rozmięknąć.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 35 (nie licząc wyrastania i pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12

Źródło: na podstawie przepisu limby z forum GW



Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy