Nadwaga postarza mózg nawet o 12 lat Nadmierny wskaźnik BMI ma istotny niekorzystny wpływ na zdrowie mózgu.
Związki w plastiku są szkodliwe dla twoich wnuków Związki obecne w powszechnie stosowanych tworzywach sztucznych mogą po cichu wywoływać długotrwałe problemy zdrowotne. Wczesna ekspozycja na nie wiązana jest z otyłością, niepłodnością, a nawet zaburzeniami poznawczymi.
Olej sojowy sprzyja otyłości Olej sojowy jest najczęściej używanym olejem kuchennym w Stanach Zjednoczonych i szeroko występuje w żywności przetworzonej. Najnowsze badania na myszach pokazują, że może on przyczyniać się do otyłości.
Ultraprzetworzone jedzenie odpowiada za globalny kryzys zdrowia Ultra-przetworzona żywność (ultra-processed foods, UPF) wypiera świeże i minimalnie przetworzone produkty na całym świecie, co pogarsza jakość diety i zwiększa ryzyko chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca i inne długotrwałe schorzenia.
Niedobór choliny i otyłość wywołują stan zapalny w mózgu Naukowcy od dawna wiedzą, że problemy zdrowotne dotyczące ciała mogą wpływać także na mózg. Otyłość, nadciśnienie i insulinooporność przeciążają układ metaboliczny i naczyniowy, co z czasem przyspiesza pogorszenie funkcji poznawczych i zwiększa ryzyko choroby Alzheimera. Najnowsze badania sugerują jednak, że te negatywne skutki mogą pojawiać się znacznie wcześniej, już u młodych osób dorosłych.
Utrata na wadze w średnim wieku może negatywnie wpływać na mózg Utrata masy ciała w wieku średnim może wpływać na mózg inaczej niż w młodym dorosłym życiu.
Lepsze niż Ozempic - kombinacja leków pozwala schudnąć bez efektów ubocznych Popularne leki odchudzające oparte na układzie GLP-1 wpływają nie tylko na hamowanie głodu, lecz także na przetwarzanie nagrody i zachowania motywacyjne.
Natura w służbie zdrowiu: czarnuszka siewna pomaga zapobiec otyłości Badania kliniczne na ludziach pokazują, że czarnuszka wykazuje działanie przeciw otyłości i chroniące serce.
„Epidemia” przewlekłej choroby nerek - jest już w dziesiątce przyczyn zgonów na świecie Nowe, szeroko zakrojone badanie globalne ujawniło, że przewlekła choroba nerek (chronic kidney disease, CKD) dotyka już prawie 800 milionów ludzi na świecie i stała się jedną z dziesięciu najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Liczba osób z ograniczoną funkcją nerek wzrosła z 378 milionów w 1990 roku do 788 milionów w 2023 roku, co wiąże się ze starzeniem się populacji i jej wzrostem. Po raz pierwszy CKD znalazła się w pierwszej dziesiątce przyczyn śmierci na świecie.
Burgery ze słonecznika - nowe „wegańskie mięso” Opracowano nowy rodzaj żywności na bazie mąki słonecznikowej, która może służyć jako zamiennik mięsa.
|

Strony : [1]

Nadmierny wskaźnik BMI ma istotny niekorzystny wpływ na zdrowie mózgu.
Związki obecne w powszechnie stosowanych tworzywach sztucznych mogą po cichu wywoływać długotrwałe problemy zdrowotne. Wczesna ekspozycja na nie wiązana jest z otyłością, niepłodnością, a nawet zaburzeniami poznawczymi.
Olej sojowy jest najczęściej używanym olejem kuchennym w Stanach Zjednoczonych i szeroko występuje w żywności przetworzonej. Najnowsze badania na myszach pokazują, że może on przyczyniać się do otyłości.
Ultra-przetworzona żywność (ultra-processed foods, UPF) wypiera świeże i minimalnie przetworzone produkty na całym świecie, co pogarsza jakość diety i zwiększa ryzyko chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca i inne długotrwałe schorzenia.
Naukowcy od dawna wiedzą, że problemy zdrowotne dotyczące ciała mogą wpływać także na mózg. Otyłość, nadciśnienie i insulinooporność przeciążają układ metaboliczny i naczyniowy, co z czasem przyspiesza pogorszenie funkcji poznawczych i zwiększa ryzyko choroby Alzheimera. Najnowsze badania sugerują jednak, że te negatywne skutki mogą pojawiać się znacznie wcześniej, już u młodych osób dorosłych.
Utrata masy ciała w wieku średnim może wpływać na mózg inaczej niż w młodym dorosłym życiu.
Popularne leki odchudzające oparte na układzie GLP-1 wpływają nie tylko na hamowanie głodu, lecz także na przetwarzanie nagrody i zachowania motywacyjne.
Badania kliniczne na ludziach pokazują, że czarnuszka wykazuje działanie przeciw otyłości i chroniące serce.
Nowe, szeroko zakrojone badanie globalne ujawniło, że przewlekła choroba nerek (chronic kidney disease, CKD) dotyka już prawie 800 milionów ludzi na świecie i stała się jedną z dziesięciu najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Liczba osób z ograniczoną funkcją nerek wzrosła z 378 milionów w 1990 roku do 788 milionów w 2023 roku, co wiąże się ze starzeniem się populacji i jej wzrostem. Po raz pierwszy CKD znalazła się w pierwszej dziesiątce przyczyn śmierci na świecie.
Opracowano nowy rodzaj żywności na bazie mąki słonecznikowej, która może służyć jako zamiennik mięsa.


