Nieleczone problemy ze wzrokiem zwiększają ryzyko demencji Problemy ze wzrokiem mogą zwiększać ryzyko demencji u osób starszych.
Multiwitamina zmniejsza ryzyko raka u mężczyzn Badanie prowadzone wśród mężczyzn wykazało, że codzienne przyjmowanie prepwratów multiwitaminowych zmniejsza całkowite ryzyko zachorowania na raka o 8 proc.
Skany mózgu tysięcy osób pokazują szkodliwość wysokoprzetworzonej żywności Badanie obrazowe mózgu obejmujące 30 tysięcy osób wykazało, że żywność wysokoprzetworzona wiąże się z różnicami strukturalnymi w mózgu, które mogą sprzyjać przejadaniu się.
Bezdech senny - lek sultiam skutecznie zmniejsza objawy Lek Sultiam skutecznie zmniejsza przerwy w oddychaniu u pacjentów z bezdechem sennym.
Kolejne testy potwierdzają: ta dieta zmniejszy ryzyko Alzheimera Po raz kolejny potwierdzono: stosowanie diety śródziemnomorskiej znacząco zmniejsza ryzyko demencji, szczególnie u osób genetycznie predysponowanych do choroby Alzheimera.
Te zachowania pozwolą istotnie odmłodzić mózg Nasz akt urodzenia może wskazywać 65 lat, ale mózg może funkcjonować tak, jakby był o dziesięć lat młodszy lub starszy, w zależności od doświadczeń i nawyków, które kształtują codzienne życie.
COVID-19 może sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera COVID-19 może prowadzić do długotrwałych zaburzeń poznawczych oraz przyspieszać zmiany w mózgu związane z chorobą Alzheimera. Choć wiele dowiedziano się o wirusie SARS-CoV-2, jego długofalowy wpływ na mózg wciąż jest przedmiotem intensywnych badań.
Te popularne produkty mają związek z lepszym zdrowiem mózgu Jedzenie pełnotłustych produktów mlecznych, takich jak ser i śmietana, może być związane z niższym ryzykiem rozwoju demencji w późniejszym wieku. Choć wyniki nie dowodzą związku przyczynowo-skutkowego, podważają powszechne przekonanie, że tłuszcz mleczny zawsze szkodzi zdrowiu mózgu.
Ozempic (i inne GLP-1) może zmniejszać ryzyko epilepsji Istnieje związek między lekami GLP-1 (takimi jak Ozempic) a ryzykiem epilepsji.
Nadmiar fruktozy w diecie prowadzi do przejadania się Fruktoza może wywoływać zmiany w mózgu prowadzące do przejadania się. Stwierdzono, że po wypiciu napoju zawierającego fruktozę mózg nie rejestruje uczucia sytości w taki sam sposób, jak ma to miejsce po spożyciu glukozy.
|

Strony : [1]

Problemy ze wzrokiem mogą zwiększać ryzyko demencji u osób starszych.
Badanie prowadzone wśród mężczyzn wykazało, że codzienne przyjmowanie prepwratów multiwitaminowych zmniejsza całkowite ryzyko zachorowania na raka o 8 proc.
Badanie obrazowe mózgu obejmujące 30 tysięcy osób wykazało, że żywność wysokoprzetworzona wiąże się z różnicami strukturalnymi w mózgu, które mogą sprzyjać przejadaniu się.
Lek Sultiam skutecznie zmniejsza przerwy w oddychaniu u pacjentów z bezdechem sennym.
Po raz kolejny potwierdzono: stosowanie diety śródziemnomorskiej znacząco zmniejsza ryzyko demencji, szczególnie u osób genetycznie predysponowanych do choroby Alzheimera.
Nasz akt urodzenia może wskazywać 65 lat, ale mózg może funkcjonować tak, jakby był o dziesięć lat młodszy lub starszy, w zależności od doświadczeń i nawyków, które kształtują codzienne życie.
COVID-19 może prowadzić do długotrwałych zaburzeń poznawczych oraz przyspieszać zmiany w mózgu związane z chorobą Alzheimera. Choć wiele dowiedziano się o wirusie SARS-CoV-2, jego długofalowy wpływ na mózg wciąż jest przedmiotem intensywnych badań.
Jedzenie pełnotłustych produktów mlecznych, takich jak ser i śmietana, może być związane z niższym ryzykiem rozwoju demencji w późniejszym wieku. Choć wyniki nie dowodzą związku przyczynowo-skutkowego, podważają powszechne przekonanie, że tłuszcz mleczny zawsze szkodzi zdrowiu mózgu.
Istnieje związek między lekami GLP-1 (takimi jak Ozempic) a ryzykiem epilepsji.
Fruktoza może wywoływać zmiany w mózgu prowadzące do przejadania się. Stwierdzono, że po wypiciu napoju zawierającego fruktozę mózg nie rejestruje uczucia sytości w taki sam sposób, jak ma to miejsce po spożyciu glukozy.


