Nadmiar fruktozy w diecie prowadzi do przejadania się Fruktoza może wywoływać zmiany w mózgu prowadzące do przejadania się. Stwierdzono, że po wypiciu napoju zawierającego fruktozę mózg nie rejestruje uczucia sytości w taki sam sposób, jak ma to miejsce po spożyciu glukozy.
Dobry cholesterol HDL zmniejsza stany zapalne Zdolność cząsteczek HDL, czyli tzw. „dobrego" cholesterolu, do zmniejszania stanu zapalnego w komórkach wyściełających naczynia krwionośne może pomóc przewidywać ryzyko zawału serca i innych poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Badania sugerują, że nie tylko ilość HDL, ale przede wszystkim jego funkcja przeciwzapalna ma znaczenie dla zdrowia serca.
Nadwaga postarza mózg nawet o 12 lat Nadmierny wskaźnik BMI ma istotny niekorzystny wpływ na zdrowie mózgu.
Ten składnik diety zmniejsza ryzyko chorób serca Diety bogate w polifenole mają związek z wolniejszym wzrostem ryzyka sercowo-naczyniowego.
Witaminy z grupy B mogą obniżyć ryzyko demencji i innych chorób Osiem kluczowych składników odżywczych - witaminy z grupy B - może mieć istotny wpływ na demencję, choroby sercowo-naczyniowe i inne problemy zdrowotne. Badania wskazują, że witaminy te odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu, zdrowiu serca, regeneracji po operacjach bariatrycznych, zapobieganiu wadom cewy nerwowej, a nawet w ryzyku rozwoju nowotworów.
Związki w plastiku są szkodliwe dla twoich wnuków Związki obecne w powszechnie stosowanych tworzywach sztucznych mogą po cichu wywoływać długotrwałe problemy zdrowotne. Wczesna ekspozycja na nie wiązana jest z otyłością, niepłodnością, a nawet zaburzeniami poznawczymi.
Olej sojowy sprzyja otyłości Olej sojowy jest najczęściej używanym olejem kuchennym w Stanach Zjednoczonych i szeroko występuje w żywności przetworzonej. Najnowsze badania na myszach pokazują, że może on przyczyniać się do otyłości.
Ultraprzetworzone jedzenie odpowiada za globalny kryzys zdrowia Ultra-przetworzona żywność (ultra-processed foods, UPF) wypiera świeże i minimalnie przetworzone produkty na całym świecie, co pogarsza jakość diety i zwiększa ryzyko chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca i inne długotrwałe schorzenia.
Niedobór choliny i otyłość wywołują stan zapalny w mózgu Naukowcy od dawna wiedzą, że problemy zdrowotne dotyczące ciała mogą wpływać także na mózg. Otyłość, nadciśnienie i insulinooporność przeciążają układ metaboliczny i naczyniowy, co z czasem przyspiesza pogorszenie funkcji poznawczych i zwiększa ryzyko choroby Alzheimera. Najnowsze badania sugerują jednak, że te negatywne skutki mogą pojawiać się znacznie wcześniej, już u młodych osób dorosłych.
Utrata na wadze w średnim wieku może negatywnie wpływać na mózg Utrata masy ciała w wieku średnim może wpływać na mózg inaczej niż w młodym dorosłym życiu.
|

Strony : [1]

Fruktoza może wywoływać zmiany w mózgu prowadzące do przejadania się. Stwierdzono, że po wypiciu napoju zawierającego fruktozę mózg nie rejestruje uczucia sytości w taki sam sposób, jak ma to miejsce po spożyciu glukozy.
Zdolność cząsteczek HDL, czyli tzw. „dobrego" cholesterolu, do zmniejszania stanu zapalnego w komórkach wyściełających naczynia krwionośne może pomóc przewidywać ryzyko zawału serca i innych poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Badania sugerują, że nie tylko ilość HDL, ale przede wszystkim jego funkcja przeciwzapalna ma znaczenie dla zdrowia serca.
Nadmierny wskaźnik BMI ma istotny niekorzystny wpływ na zdrowie mózgu.
Diety bogate w polifenole mają związek z wolniejszym wzrostem ryzyka sercowo-naczyniowego.
Osiem kluczowych składników odżywczych - witaminy z grupy B - może mieć istotny wpływ na demencję, choroby sercowo-naczyniowe i inne problemy zdrowotne. Badania wskazują, że witaminy te odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu, zdrowiu serca, regeneracji po operacjach bariatrycznych, zapobieganiu wadom cewy nerwowej, a nawet w ryzyku rozwoju nowotworów.
Związki obecne w powszechnie stosowanych tworzywach sztucznych mogą po cichu wywoływać długotrwałe problemy zdrowotne. Wczesna ekspozycja na nie wiązana jest z otyłością, niepłodnością, a nawet zaburzeniami poznawczymi.
Olej sojowy jest najczęściej używanym olejem kuchennym w Stanach Zjednoczonych i szeroko występuje w żywności przetworzonej. Najnowsze badania na myszach pokazują, że może on przyczyniać się do otyłości.
Ultra-przetworzona żywność (ultra-processed foods, UPF) wypiera świeże i minimalnie przetworzone produkty na całym świecie, co pogarsza jakość diety i zwiększa ryzyko chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca i inne długotrwałe schorzenia.
Naukowcy od dawna wiedzą, że problemy zdrowotne dotyczące ciała mogą wpływać także na mózg. Otyłość, nadciśnienie i insulinooporność przeciążają układ metaboliczny i naczyniowy, co z czasem przyspiesza pogorszenie funkcji poznawczych i zwiększa ryzyko choroby Alzheimera. Najnowsze badania sugerują jednak, że te negatywne skutki mogą pojawiać się znacznie wcześniej, już u młodych osób dorosłych.
Utrata masy ciała w wieku średnim może wpływać na mózg inaczej niż w młodym dorosłym życiu.


