Strona główna Zdrowie Dieta Katalog diet Dieta niskotłuszczowa Artykuły


Nadmiar fruktozy w diecie prowadzi do przejadania się

fot. Leonardo Orozco from PixabayFruktoza może wywoływać zmiany w mózgu prowadzące do przejadania się. Stwierdzono, że po wypiciu napoju zawierającego fruktozę mózg nie rejestruje uczucia sytości w taki sam sposób, jak ma to miejsce po spożyciu glukozy.


Dobry cholesterol HDL zmniejsza stany zapalne

fot. Chokniti Khongchum from PixabayZdolność cząsteczek HDL, czyli tzw. „dobrego" cholesterolu, do zmniejszania stanu zapalnego w komórkach wyściełających naczynia krwionośne może pomóc przewidywać ryzyko zawału serca i innych poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Badania sugerują, że nie tylko ilość HDL, ale przede wszystkim jego funkcja przeciwzapalna ma znaczenie dla zdrowia serca.


Nadwaga postarza mózg nawet o 12 lat

fot. Bruno from PixabayNadmierny wskaźnik BMI ma istotny niekorzystny wpływ na zdrowie mózgu.


Ten składnik diety zmniejsza ryzyko chorób serca

fot. Anja z PixabayDiety bogate w polifenole mają związek z wolniejszym wzrostem ryzyka sercowo-naczyniowego.


Witaminy z grupy B mogą obniżyć ryzyko demencji i innych chorób

fot. MasterTux z PixabayOsiem kluczowych składników odżywczych - witaminy z grupy B - może mieć istotny wpływ na demencję, choroby sercowo-naczyniowe i inne problemy zdrowotne. Badania wskazują, że witaminy te odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu, zdrowiu serca, regeneracji po operacjach bariatrycznych, zapobieganiu wadom cewy nerwowej, a nawet w ryzyku rozwoju nowotworów.


Związki w plastiku są szkodliwe dla twoich wnuków

fot.  Marjon Besteman z PixabayZwiązki obecne w powszechnie stosowanych tworzywach sztucznych mogą po cichu wywoływać długotrwałe problemy zdrowotne. Wczesna ekspozycja na nie wiązana jest z otyłością, niepłodnością, a nawet zaburzeniami poznawczymi.


Olej sojowy sprzyja otyłości

fot. ivabalk z PixabayOlej sojowy jest najczęściej używanym olejem kuchennym w Stanach Zjednoczonych i szeroko występuje w żywności przetworzonej. Najnowsze badania na myszach pokazują, że może on przyczyniać się do otyłości.


Ultraprzetworzone jedzenie odpowiada za globalny kryzys zdrowia

fot. ChatGPTUltra-przetworzona żywność (ultra-processed foods, UPF) wypiera świeże i minimalnie przetworzone produkty na całym świecie, co pogarsza jakość diety i zwiększa ryzyko chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca i inne długotrwałe schorzenia.


Niedobór choliny i otyłość wywołują stan zapalny w mózgu

fot. ChatGPTNaukowcy od dawna wiedzą, że problemy zdrowotne dotyczące ciała mogą wpływać także na mózg. Otyłość, nadciśnienie i insulinooporność przeciążają układ metaboliczny i naczyniowy, co z czasem przyspiesza pogorszenie funkcji poznawczych i zwiększa ryzyko choroby Alzheimera. Najnowsze badania sugerują jednak, że te negatywne skutki mogą pojawiać się znacznie wcześniej, już u młodych osób dorosłych.


Utrata na wadze w średnim wieku może negatywnie wpływać na mózg

fot. Joachim Schnürle from PixabayUtrata masy ciała w wieku średnim może wpływać na mózg inaczej niż w młodym dorosłym życiu.



Strony : [1]



Klub Senior Cafe
Najnowsze dyskusje
Gorące tematy
Senior Cafe to: 20220 dyskusji, 3091731 wypowiedzi, 73345 uzytkowników.
Polecamy Poradnik-zdrowia.pl eGospodarka.pl Pola Nadziei EWST.pl Oferty pracy