Już jedna porcja przetworzonego mięsa dziennie może zwiększyć ryzyko demencji o 44 proc. Przetworzone mięso zwiększa ryzyko demencji, nieprzetworzone czerwone mięso może je zmniejszać.
Dieta keto może ochronić przed chorobą Alzheimera Ochrona energii mózgu i utrzymanie bystrości umysłu mogą zaczynać się od tego, co znajduje się na naszym talerzu. Produkty takie jak ryby i owoce morza, mięso, warzywa nieskrobiowe, jagody, orzechy, nasiona, jajka, a nawet nabiał pełnotłusty mogą odgrywać kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia poznawczego.
Jak dieta wysokotłuszczowa sprzyja rozwojowi raka Naukowcy z Beckman Institute odkryli związek między dietą wysokotłuszczową a podwyższonym poziomem tlenku azotu, co może zwiększać ryzyko stanu zapalnego i rozwoju raka.
Wołowina nie musi zagrażać zdrowiu serca Nowe badanie wykazało, że umiarkowane ilości chudej wołowiny w diecie śródziemnomorskiej nie podnoszą poziomu TMAO - związku metabolizmu kojarzonego ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.
Dieta, która odchudza jak niższa temperatura Poprzez zmianę jedynie dwóch aminokwasów w diecie można naśladować efekt spalania tłuszczu wywoływanego przez zimno.
Dieta wegańska pomaga schudnąć skuteczniej niż śródziemnomorska Osoby stosujące dietę wegańską spożywają więcej produktów roślinnych, nawet tych uznawanych za „niezdrowe" według wskaźnika diety roślinnej, a mimo to tracą więcej na wadze niż osoby na diecie śródziemnomorskiej.
Dieta ketogeniczna może poważnie zaburzać metabolizm Najnowsze badania Uniwersytetu Utah Health sugerują, że długotrwałe stosowanie diety ketogenicznej może wiązać się z ukrytymi kosztami metabolicznymi. Dieta ta, pierwotnie stosowana w leczeniu epilepsji, stała się popularna jako metoda odchudzania i kontroli otyłości oraz cukrzycy typu 2.
Dieta roślinna osłabia, a nawet odwraca choroby serca Dieta roślinna, zbilansowana pod względem składników odżywczych, może zapobiegać ukrytej postaci choroby serca u szczurów z nadciśnieniem, a nawet ją odwracać.
Burgery ze słonecznika - nowe „wegańskie mięso” Opracowano nowy rodzaj żywności na bazie mąki słonecznikowej, która może służyć jako zamiennik mięsa.
Lekko ograniczona dieta śródziemnomorska istotnie zmniejsza ryzyko cukrzycy Jak wykazano, stosowanie diety śródziemnomorskiej o obniżonej kaloryczności, połączonej z umiarkowaną aktywnością fizyczną i profesjonalnym wsparciem w zakresie kontroli wagi, może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 31 proc.
|

Strony : [1]

Przetworzone mięso zwiększa ryzyko demencji, nieprzetworzone czerwone mięso może je zmniejszać.
Ochrona energii mózgu i utrzymanie bystrości umysłu mogą zaczynać się od tego, co znajduje się na naszym talerzu. Produkty takie jak ryby i owoce morza, mięso, warzywa nieskrobiowe, jagody, orzechy, nasiona, jajka, a nawet nabiał pełnotłusty mogą odgrywać kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia poznawczego.
Naukowcy z Beckman Institute odkryli związek między dietą wysokotłuszczową a podwyższonym poziomem tlenku azotu, co może zwiększać ryzyko stanu zapalnego i rozwoju raka.
Nowe badanie wykazało, że umiarkowane ilości chudej wołowiny w diecie śródziemnomorskiej nie podnoszą poziomu TMAO - związku metabolizmu kojarzonego ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.
Poprzez zmianę jedynie dwóch aminokwasów w diecie można naśladować efekt spalania tłuszczu wywoływanego przez zimno.
Osoby stosujące dietę wegańską spożywają więcej produktów roślinnych, nawet tych uznawanych za „niezdrowe" według wskaźnika diety roślinnej, a mimo to tracą więcej na wadze niż osoby na diecie śródziemnomorskiej.
Najnowsze badania Uniwersytetu Utah Health sugerują, że długotrwałe stosowanie diety ketogenicznej może wiązać się z ukrytymi kosztami metabolicznymi. Dieta ta, pierwotnie stosowana w leczeniu epilepsji, stała się popularna jako metoda odchudzania i kontroli otyłości oraz cukrzycy typu 2.
Dieta roślinna, zbilansowana pod względem składników odżywczych, może zapobiegać ukrytej postaci choroby serca u szczurów z nadciśnieniem, a nawet ją odwracać.
Opracowano nowy rodzaj żywności na bazie mąki słonecznikowej, która może służyć jako zamiennik mięsa.
Jak wykazano, stosowanie diety śródziemnomorskiej o obniżonej kaloryczności, połączonej z umiarkowaną aktywnością fizyczną i profesjonalnym wsparciem w zakresie kontroli wagi, może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 31 proc.


