Strona główna Dieta dla diabetyków zupa Lekka zupa jarzynowa

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Lekka zupa jarzynowa

Dieta: · dla diabetyków · lekkostrawna · niskokaloryczna ·


Składniki
2 młode cukinie
1 średnia cebula
2 marchewki
1 czerwona papryka
1/2 litra bulionu warzynego
1 ząbek czosnku
200 g świeżych pieczarek
4 pomidory
1 łyżka masła
oregano
bazylia
sos Worchesteire
łyżka soku z cytryny
4 łyżki gęstej śmietany
100 ml wytrawnego białego wina
100 g drobnego makaronu razowego


Wykonanie
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojoną w paski paprykę oraz marchew w slupkach. Dolać wino i bulion, dusić ok 10 minut.

Do zupy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na plasterki cukinię oraz pieczarki.

Pomidory pokroić w kostkę, wymieszać z bazylią, oregano, sokiem cytrynowym i sosem Worchesteire. Dodać do zupy, doprowadzić do ponownego zagotowania.

Zupę zdjąć z ognia, wrzucić ugotowany al dente makarok razowy, po 3 minutach podać, przybrane łyżką dobrze schłodzonej śmietany.

Rodzaj potrawy zupa Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 30 Danie wegetariańskie: tak
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 215 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 16 g




Przepis dodany przez: ena




Zobacz też

Dieta dla diabetyków - najnowsze przepisy
Blok arbuzowo-jogurtowy
Dżem niskocukrowy
Biszkopt z białek
Sernik odchudzający
Faszerowane bagietki z serkiem topionym
Dieta lekkostrawna - najnowsze przepisy
Zupy Oriflame
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Blok arbuzowo-jogurtowy
Dieta niskokaloryczna - najnowsze przepisy
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Aksamitny krem szpinakowo – serowy
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Wigilijna zupa grzybowa
Polecamy Oferty pracy