Strona główna Dieta niskotłuszczowa przetwory Grzyby marynowane z przepisu babci Bogusi z Buska

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Grzyby marynowane z przepisu babci Bogusi z Buska

Dieta: · niskotłuszczowa ·

Jest stosy sposobów na marynowanie grzybków. Nasza babcia /moja teściowa/ ma 78 lat. Jej grzybki sa najlepsze. Ilosć zalewy trzeba sobie dopasować do ilości grzybków.


Składniki
Grzybki leśne oczyszczone.
Zalewa: 1 litr wody,3 łyżki cukru,1 czubata łyżka soli,4liście laurowe,8 ziaren ziela,
3/4 szklanki octu 10%



Wykonanie
Zalewę bez octu pogotować kilka minut.Po tym dolać ocet.
Wcześniej oczyszczone grzyby wrzucić do wrzącej wody i gotować 5minut.Nie dłużej ,bo,jak mówi babcia,ucieknie smak grzybów .Dobrze osączyć,włożyć do słoików ,zalać gorącą zalewą.Pasteryzować pół godz do 40 min. od zagotowania słoików, na mniejszym ogniu.

Rodzaj potrawy przetwory Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: bd

Źródło: z własnych wieloletnich doswiadczeń
Autor: teściowa elizki



Przepis dodany przez: elizka




Zobacz też

Dieta niskotłuszczowa - najnowsze przepisy
Kapuśniak odchudzający
Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczny barszcz zakwaszany
Sałatka z zielonych pomidorów
Buraczki do obiadu
Polecamy Oferty pracy