Strona główna Dieta niskokaloryczna danie główne Duszone warzywa zimowe

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Duszone warzywa zimowe

Dieta: · niskokaloryczna ·


Składniki

2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
drobno posiekane 2 małe cebule
4 duże, świeże liście szałwii
łyżeczka świeżego, posiekanego majeranku
70 dag pokrojonej na małe kawałki zielonej fasolki
1 ½ łyżeczki posiekanej pietruszki
5 małych łodyg selera z liśćmi – grubo pokrojonych
3 kiście botwiny – kroimy na 3 centymetrowe kawałki
3 duże żółte papryki – wydrążamy i kroimy na 3 centymetrowe kawałki
6 dużych, drobno pokrojonych ząbków czosnku
kilogram całych, osuszonych pomidorów z puszki
łyżeczka ostrej, czerwonej papryki
sól do smaku
starta skórka z 3 cytryn


Wykonanie
Rozgrzewamy oliwę na patelni do wysokiej temperatury. Dodajemy cebulę szałwię, majeranek, pietruszkę, fasolkę, seler, botwinę i żółtą paprykę.

Zmniejszamy odrobinę płomień i podsmażamy, co jakiś czas mieszając, 5-7 minut. Dodajemy czosnek i pomidory, które rozdrabniamy na patelni.

Ponownie zmniejszamy płomień na kuchence, przykrywamy i dusimy 45-50 minut. Jeżeli warzywny sos jest zbyt mało gęsty, ściagamy pokrywkę na kilka minut i zwiększamy płomień.

10 minut przed końcem duszenia dodajemy skórkę z cytryny i przyprawy do smaku. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 60 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 76 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 2 g
Węglowodany: 14 g




Przepis dodany przez: ena




Zobacz też

Dieta niskokaloryczna - najnowsze przepisy
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Aksamitny krem szpinakowo – serowy
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Wigilijna zupa grzybowa
Polecamy Oferty pracy