Strona główna Dieta lekkostrawna danie główne Budyń z mięsa

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Budyń z mięsa

Dieta: · lekkostrawna ·


Składniki
2 szklanki mielonego gotowanego mięsa
1 namoczona bułka
1 łyzka masła
1 żółtko
3 białka
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanego koperku
sól, gałka muszkatołowa


Wykonanie
Formę budyniową lub 1,5 litrowy garnuszek ze szczelna przykrywką wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Utrzeć masło, dodając namoczoną i lekko odciśniętą bułkę, nastepnie żółtko, po czym zmielone mięso i jednocześnie sztywno ubitą pianę, tartą bułkę i wszystkie przyprawy.

Masę lekko wymieszać nałożyc do przygotowanej formy ( mięso powinno siegać do 3/4 wysokości naczynia), zamknąć , zawiesic formę w drugim garnku z wrzącą wodą i gotować na niezbyt silnym ogniu ok 1 godz. Po tym czasie wyjąć nieco przestudzić. Budyń wyłożyć na talerz, przybrać liśćmi sałaty. Podawać z sosem koperkowym, pomidorowym czy białym z ryżem na sypko.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 90 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 220 kcal




Przepis dodany przez: antomiszy




Komentarze

antoter     |     20:41:32, 30-09-2007
Dobrze byłoby wiedziec jeszcze jaki rodzaj mięsa autorka poleca.Poza tym nazwa "budyń z mięsa" jakoś mi nie przystaje do tego dania wolałbym tradycyjną nazwę dla tego typu dań, np; "pasztet z , .... np. kurczaka, a `la budyn". Pozdrawiam. antoter.


antoter     |     20:42:43, 30-09-2007
Dobrze byłoby wiedziec jeszcze jaki rodzaj mięsa autorka poleca.Poza tym nazwa "budyń z mięsa" jakoś mi nie przystaje do tego dania wolałbym tradycyjną nazwę dla tego typu dań, np; "pasztet z , .... np. kurczaka, a `la budyn". Pozdrawiam. antoter.

Zobacz też

Dieta lekkostrawna - najnowsze przepisy
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Blok arbuzowo-jogurtowy
Biszkopt z białek
Polecamy Oferty pracy