Strona główna Zdrowie Dieta Katalog diet Dieta niskowęglowodanowa Artykuły


Skany mózgu tysięcy osób pokazują szkodliwość wysokoprzetworzonej żywności

fot.  PublicDomainPictures z PixabayBadanie obrazowe mózgu obejmujące 30 tysięcy osób wykazało, że żywność wysokoprzetworzona wiąże się z różnicami strukturalnymi w mózgu, które mogą sprzyjać przejadaniu się.


Bezdech senny - lek sultiam skutecznie zmniejsza objawy

fot. Gabriel López z PixabayLek Sultiam skutecznie zmniejsza przerwy w oddychaniu u pacjentów z bezdechem sennym.


Ozempic (i inne GLP-1) może zmniejszać ryzyko epilepsji

fot. Markus Winkler from PixabayIstnieje związek między lekami GLP-1 (takimi jak Ozempic) a ryzykiem epilepsji.


Nadmiar fruktozy w diecie prowadzi do przejadania się

fot. Leonardo Orozco from PixabayFruktoza może wywoływać zmiany w mózgu prowadzące do przejadania się. Stwierdzono, że po wypiciu napoju zawierającego fruktozę mózg nie rejestruje uczucia sytości w taki sam sposób, jak ma to miejsce po spożyciu glukozy.


Dieta bogata w cukry sprzyja nawrotom raka jelita grubego

fot. Pexels from PixabayDieta bogata w złożone cukry i produkty obfitujące w węglowodany może prowadzić do nawrotu raka jelita grubego u pacjentów, którzy wcześniej chorowali na tę chorobę.


Odwodnienie nasila stres i związane z nim problemy zdrowotne

fot. Olya Adamovich z PixabayPicie zbyt małej ilości wody może zwiększać podatność na problemy zdrowotne związane ze stresem.


Rodzaj depresji wpływa na ryzyko chorób serca i cukrzycy

fot. Olena Ts from PixabayOd dawna wiadomo, że depresja może zwiększać ryzyko zaburzeń metabolicznych. Najnowsze odkrycia pokazują jednak, że różne typy depresji wiążą się z różnymi chorobami kardiometabolicznymi.


Codzienne zdrowe nawyki mogą zmniejszyć ryzyko demencji

fot. ChatGPTChociaż wiek chronologiczny jest najsilniejszym znanym czynnikiem ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych, ich utrata nie stanowi nieuchronnej części starzenia się.


Związki w plastiku są szkodliwe dla twoich wnuków

fot.  Marjon Besteman z PixabayZwiązki obecne w powszechnie stosowanych tworzywach sztucznych mogą po cichu wywoływać długotrwałe problemy zdrowotne. Wczesna ekspozycja na nie wiązana jest z otyłością, niepłodnością, a nawet zaburzeniami poznawczymi.


Olej sojowy sprzyja otyłości

fot. ivabalk z PixabayOlej sojowy jest najczęściej używanym olejem kuchennym w Stanach Zjednoczonych i szeroko występuje w żywności przetworzonej. Najnowsze badania na myszach pokazują, że może on przyczyniać się do otyłości.



Strony : [1]



Klub Senior Cafe
Najnowsze dyskusje
Gorące tematy
Senior Cafe to: 20222 dyskusji, 3092102 wypowiedzi, 73369 uzytkowników.
Polecamy Poradnik-zdrowia.pl eGospodarka.pl Pola Nadziei Kobiety.net.pl Oferty pracy