Strona główna Zdrowie Dieta Katalog diet Dieta niskowęglowodanowa Artykuły


Tłuszcz trzewny (wokół brzucha) nasila ryzyko łuszczycy

fot. ChatGPTTłuszcz zlokalizowany środkowej części ciała, szczególnie w okolicach brzucha, jest silniej powiązany z ryzykiem łuszczycy niż całkowita ilość tłuszczu w organizmie, zwłaszcza u kobiet.


Węglowodany wysokiej jakości sprzyjają zdrowemu starzeniu się

fot. Trang Pham from PixabayDostarczanie sobie błonnika pokarmowego i wysokiej jakości węglowodanów w wieku średnim jest korzystnie powiązane ze zdrowym starzeniem się i innymi pozytywnymi wynikami zdrowotnymi u starszych kobiet.


Poznanie przyczyny pierwszego udaru pomaga zapobiec kolejnemu

fot. valelopardo from PixabayUdar mózgu lub przemijający atak niedokrwienny (transient ischemic attack, TIA), nazywany czasem „mini-udarem", zwiększa ryzyko wystąpienia kolejnego udaru w przyszłości. Zidentyfikowanie przyczyny udaru lub TIA może prowadzić do zastosowania konkretnych strategii zapobiegawczych, które zmniejszają ryzyko kolejnych takich zdarzeń - wynika z uaktualnionych wytycznych Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.


Współwystępowanie kilku chorób fizycznych to znacznie wyższe ryzyko depresji

fot. ChatGPTOsoby cierpiące na wiele przewlekłych chorób fizycznych są znacznie bardziej narażone na rozwój depresji.


Dietetyczne zachcianki - co robić, by pomimo nich schudnąć

fot. ChatGPTZachcianki żywieniowe są przyczyną porażki w odchudzaniu się wielu osób. Ludzie nierzadko toczą nieustanną walkę z własną wolą, by oprzeć się kuszącym słodyczom, przekąskom i innym ulubionym potrawom.


Dieta z dużą ilością tłuszczu i cukru osłabia funkcje poznawcze

fot. Daria Yakovleva from PixabayDiety bogate w tłuszcze i cukry mają związek z pogorszeniem funkcji mózgu. Kolejny raz potwierdza się negatywny wpływ diet wysokotłuszczowych i wysokocukrowych na zdolności poznawcze, obok ich negatywnego wpływu na zdrowie fizyczne.


COVID-10 szczególnie groźny dla pacjentów z cukrzycą

fot. ChatGPTOsoby z cukrzycą typu 2, które zachorują na COVID-19, mają prawie 50 proc. wyższe ryzyko trafienia na oddział intensywnej terapii, jeśli przez dłuższy czas źle kontrolowały poziom cukru we krwi.


Otyłość główną przyczyną choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego

fot. ChatGPTNa Uniwersytecie w Sydney wykazano, że otyłość, wcześniejsze urazy kolan oraz czynniki zawodowe - takie jak praca zmianowa i dźwiganie ciężkich przedmiotów - to główne przyczyny rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego (OA, osteoarthritis).


Niedobory snu sprzyjają odkładaniu się tłuszczu wokół brzucha

Brak odpowiedniefot. ChatGPTj ilości snu w połączeniu z nieograniczonym dostępem do jedzenia prowadzi do zwiększonego spożycia kalorii, a w konsekwencji do odkładania się tłuszczu, szczególnie tego w okolicach brzucha.


Leki na cukrzycę mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera

fot. HeungSoon from PixabayPara popularnych leków obniżających poziom glukozy może mieć działanie ochronne przed rozwojem choroby Alzheimera i pokrewnych form demencji u pacjentów z cukrzycą typu 2.



Strony : [1]



Klub Senior Cafe
Najnowsze dyskusje
Gorące tematy
Senior Cafe to: 20091 dyskusji, 3076436 wypowiedzi, 73239 uzytkowników.
Polecamy Internetowe Stowarzyszenie Seniorów Akademia Pełni Życia EWST.pl Aktywni 50+ Oferty pracy