Skany mózgu tysięcy osób pokazują szkodliwość wysokoprzetworzonej żywności Badanie obrazowe mózgu obejmujące 30 tysięcy osób wykazało, że żywność wysokoprzetworzona wiąże się z różnicami strukturalnymi w mózgu, które mogą sprzyjać przejadaniu się.
Bezdech senny - lek sultiam skutecznie zmniejsza objawy Lek Sultiam skutecznie zmniejsza przerwy w oddychaniu u pacjentów z bezdechem sennym.
Ozempic (i inne GLP-1) może zmniejszać ryzyko epilepsji Istnieje związek między lekami GLP-1 (takimi jak Ozempic) a ryzykiem epilepsji.
Nadmiar fruktozy w diecie prowadzi do przejadania się Fruktoza może wywoływać zmiany w mózgu prowadzące do przejadania się. Stwierdzono, że po wypiciu napoju zawierającego fruktozę mózg nie rejestruje uczucia sytości w taki sam sposób, jak ma to miejsce po spożyciu glukozy.
Dieta bogata w cukry sprzyja nawrotom raka jelita grubego Dieta bogata w złożone cukry i produkty obfitujące w węglowodany może prowadzić do nawrotu raka jelita grubego u pacjentów, którzy wcześniej chorowali na tę chorobę.
Odwodnienie nasila stres i związane z nim problemy zdrowotne Picie zbyt małej ilości wody może zwiększać podatność na problemy zdrowotne związane ze stresem.
Rodzaj depresji wpływa na ryzyko chorób serca i cukrzycy Od dawna wiadomo, że depresja może zwiększać ryzyko zaburzeń metabolicznych. Najnowsze odkrycia pokazują jednak, że różne typy depresji wiążą się z różnymi chorobami kardiometabolicznymi.
Codzienne zdrowe nawyki mogą zmniejszyć ryzyko demencji Chociaż wiek chronologiczny jest najsilniejszym znanym czynnikiem ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych, ich utrata nie stanowi nieuchronnej części starzenia się.
Związki w plastiku są szkodliwe dla twoich wnuków Związki obecne w powszechnie stosowanych tworzywach sztucznych mogą po cichu wywoływać długotrwałe problemy zdrowotne. Wczesna ekspozycja na nie wiązana jest z otyłością, niepłodnością, a nawet zaburzeniami poznawczymi.
Olej sojowy sprzyja otyłości Olej sojowy jest najczęściej używanym olejem kuchennym w Stanach Zjednoczonych i szeroko występuje w żywności przetworzonej. Najnowsze badania na myszach pokazują, że może on przyczyniać się do otyłości.
|

Strony : [1]

Badanie obrazowe mózgu obejmujące 30 tysięcy osób wykazało, że żywność wysokoprzetworzona wiąże się z różnicami strukturalnymi w mózgu, które mogą sprzyjać przejadaniu się.
Lek Sultiam skutecznie zmniejsza przerwy w oddychaniu u pacjentów z bezdechem sennym.
Istnieje związek między lekami GLP-1 (takimi jak Ozempic) a ryzykiem epilepsji.
Fruktoza może wywoływać zmiany w mózgu prowadzące do przejadania się. Stwierdzono, że po wypiciu napoju zawierającego fruktozę mózg nie rejestruje uczucia sytości w taki sam sposób, jak ma to miejsce po spożyciu glukozy.
Dieta bogata w złożone cukry i produkty obfitujące w węglowodany może prowadzić do nawrotu raka jelita grubego u pacjentów, którzy wcześniej chorowali na tę chorobę.
Picie zbyt małej ilości wody może zwiększać podatność na problemy zdrowotne związane ze stresem.
Od dawna wiadomo, że depresja może zwiększać ryzyko zaburzeń metabolicznych. Najnowsze odkrycia pokazują jednak, że różne typy depresji wiążą się z różnymi chorobami kardiometabolicznymi.
Chociaż wiek chronologiczny jest najsilniejszym znanym czynnikiem ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych, ich utrata nie stanowi nieuchronnej części starzenia się.
Związki obecne w powszechnie stosowanych tworzywach sztucznych mogą po cichu wywoływać długotrwałe problemy zdrowotne. Wczesna ekspozycja na nie wiązana jest z otyłością, niepłodnością, a nawet zaburzeniami poznawczymi.
Olej sojowy jest najczęściej używanym olejem kuchennym w Stanach Zjednoczonych i szeroko występuje w żywności przetworzonej. Najnowsze badania na myszach pokazują, że może on przyczyniać się do otyłości.


