Strona główna Zdrowie Dieta Katalog diet Dieta niskosodowa Artykuły


Słone przekąski - wielkość sprzedawanej porcji wpływa na to, ile rzeczywiście zjesz

fot. -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from PixabayWielkość opakowania z przekąską wpływa nie tylko na to, jak szybko, ale także na to, ile się jej zjada. Ponieważ prawie jedna czwarta dziennego spożycia kalorii w Stanach Zjednoczonych pochodzi z przekąsek (w Europie też niemało), dobrze jest rozumieć, w jaki sposób zachowania dotyczące jedzenia wpływają na spożycie kalorii i sodu.


Ogranicz sól, z dużym prawdopodobieństwem obniżysz nadciśnienie

fot. Bruno Glätsch z PixabayDzięki ograniczeniu ilości sodu w diecie niemal każdy może obniżyć ciśnienie krwi, nawet osoby przyjmujące w tym celu leki.


Wygląd języka pozwoli zdiagnozować np. cukrzycę, czy niewydolność nerek

fot. 1045373 from PixabayLicząca sobie ponad 2 tysiące lat praktyka chińskich zielarzy polegająca na badaniu ludzkiego języka pod kątem oznak choroby jest obecnie stosowana przez informatyków wykorzystujących uczenie maszynowe i sztuczną inteligencję.


Masz problemy ze snem? Czas na sprawdzenie ciśnienia

fot. Thomas Breher from PixabayIstnieje związek między objawami bezsenności i nadciśnieniem u kobiet, ostrzegają uczeni z Brigham.


Wprowadzenie diety DASH osłabia ryzyko chorób serca przy nadciśnieniu

fot. Laura from PixabayWśród zmian w stylu życia, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, stosowanie diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) może mieć największy wpływ na ludzi w młodym i średnim wieku z nadciśnieniem pierwszego stopnia.


Kiszonki i pikle - dlaczego są dobre dla zdrowia

fot. Photo Mix from PixabayTradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą.


Niższy poziom sodu, a wyższy potasu to niższe ryzyko chorób serca

fot. Bruno /Germany from PixabayNiższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.


Leki na zgagę mogą poważnie zaburzać pracę nerek

fot. HeungSoon from PixabayPrzyjmowanie popularnych leków na zgagę przez dłuższy czas wiąże się z poważnymi problemami z nerkami, w tym niewydolnością tych organów. Nagłe wystąpienie takich kłopotów często skłania lekarzy, aby zaprzestać stosowania u pacjentów tak zwanych inhibitorów pompy protonowej (IPP).


Potas pomaga obniżyć ciśnienie, nawet przy większej ilości soli w diecie

fot. Bruno /Germany from PixabayKobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.


Dosalanie posiłków to wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci

fot. Bruno /Germany from PixabayBadanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.



Strony : [1]



Klub Senior Cafe
Najnowsze dyskusje
Gorące tematy
Senior Cafe to: 19788 dyskusji, 3033718 wypowiedzi, 73055 uzytkowników.
Polecamy Poradnik-zdrowia.pl Kosciol.pl Uniwersytety Trzeciego Wieku EWST.pl Oferty pracy