Słone przekąski - wielkość sprzedawanej porcji wpływa na to, ile rzeczywiście zjesz Wielkość opakowania z przekąską wpływa nie tylko na to, jak szybko, ale także na to, ile się jej zjada. Ponieważ prawie jedna czwarta dziennego spożycia kalorii w Stanach Zjednoczonych pochodzi z przekąsek (w Europie też niemało), dobrze jest rozumieć, w jaki sposób zachowania dotyczące jedzenia wpływają na spożycie kalorii i sodu. Ogranicz sól, z dużym prawdopodobieństwem obniżysz nadciśnienie Dzięki ograniczeniu ilości sodu w diecie niemal każdy może obniżyć ciśnienie krwi, nawet osoby przyjmujące w tym celu leki. Wygląd języka pozwoli zdiagnozować np. cukrzycę, czy niewydolność nerek Licząca sobie ponad 2 tysiące lat praktyka chińskich zielarzy polegająca na badaniu ludzkiego języka pod kątem oznak choroby jest obecnie stosowana przez informatyków wykorzystujących uczenie maszynowe i sztuczną inteligencję. Masz problemy ze snem? Czas na sprawdzenie ciśnienia Istnieje związek między objawami bezsenności i nadciśnieniem u kobiet, ostrzegają uczeni z Brigham. Wprowadzenie diety DASH osłabia ryzyko chorób serca przy nadciśnieniu Wśród zmian w stylu życia, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, stosowanie diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) może mieć największy wpływ na ludzi w młodym i średnim wieku z nadciśnieniem pierwszego stopnia. Kiszonki i pikle - dlaczego są dobre dla zdrowia Tradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą. Niższy poziom sodu, a wyższy potasu to niższe ryzyko chorób serca Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi. Leki na zgagę mogą poważnie zaburzać pracę nerek Przyjmowanie popularnych leków na zgagę przez dłuższy czas wiąże się z poważnymi problemami z nerkami, w tym niewydolnością tych organów. Nagłe wystąpienie takich kłopotów często skłania lekarzy, aby zaprzestać stosowania u pacjentów tak zwanych inhibitorów pompy protonowej (IPP). Potas pomaga obniżyć ciśnienie, nawet przy większej ilości soli w diecie Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli. Dosalanie posiłków to wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci Badanie z udziałem ponad pół miliona ludzi pokazało, że ci, którzy dodają sól do jedzenia przy stole, są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć z jakiejkolwiek przyczyny. |
Strony : [1]