Strona główna Zdrowie Dieta Katalog diet Dieta bezglutenowa Artykuły


Soja może zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi

fot. eatde from PixabayZawarte w soi związki zwane izoflawonami mogą znacząco zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi lub śmierci z jego powodu.


Nadmiar soi w diecie sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych

fot. bigfatcat from PixabaySoja i produkty na jej bazie to podstawowe składniki diety wielu dbających o zdrowie ludzi, ale mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych u osób podatnych na to schorzenie.


Czy warto stosować dietę niskoglutenową?

fot.  Silvia from PixabayCoraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety o niskiej zawartości glutenu, mimo że nie mają nietolerancji tego składnika. Trend wywołał debatę na temat tego, czy odżywianie się tego rodzaju jest dobre dla ludzi bez alergii. Teraz przyjrzeli się sprawie między innymi naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.


Produkty pełnoziarniste pomogą utrzymać w normie wagę i ciśnienie

fot. 1195798 from PixabayOsoby, które serwują sobie co najmniej trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie, mają mniejszy wzrost obwodu talii, ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi w porównaniu do ludzi jedzących mniej niż połowę porcji takich artykułów dziennie.


Kiepska dieta odpowiada za znaczną część przypadków cukrzycy

fot. ツ from PixabayKiedy oceniono diety stosowane w 184 krajach, obliczono, że niewłaściwy sposób odżywiania się odpowiadał za ponad 14,1 miliona przypadków cukrzycy typu 2 w 2018 roku, co stanowiło ponad 70 proc. nowych diagnoz.


Nowa zdrowa bezglutenowa mąka ze słodkich ziemniaków

fot. Jen from PixabayPomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.


Quinoa - mąka z komosy ryżowej ma wiele wartości odżywczych

fot. Luisella Planeta from PixabayKomosa ryżowa może być świetnym składnikiem pieczywa i ciastek - produkty z niej są bogate w błonnik i białko. A wyroby z jej zawartością nie tracą na smaku.


Produkty z soi przedłużą życie?

fot. Hui Wang from PixabayWięcej sfermentowanych produktów sojowych, takich jak miso (tradycyjna japońska pasta) i natto (tradycyjna potrawa z soi), wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią japońscy uczeni.


Stłuszczona wątroba - pomoże soja

fot. Jan den Ouden from PixabayBiałko sojowe może znacznie zmniejszyć nagromadzenie tłuszczu i trójglicerydów w wątrobach otyłych pacjentów.


Jedz tofu - zmniejszysz ryzyko chorób serca

fot. 형태 김 from PixabayJedzenie tofu i produktów zawierających większe ilości izoflawonów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca.



Strony : [1]



Klub Senior Cafe
Najnowsze dyskusje
Gorące tematy
Senior Cafe to: 19798 dyskusji, 3033802 wypowiedzi, 73055 uzytkowników.
Polecamy Akademia Pełni Życia EWST.pl Poradnik-zdrowia.pl Umierać po ludzku Oferty pracy