Soja może zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi Zawarte w soi związki zwane izoflawonami mogą znacząco zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi lub śmierci z jego powodu. Nadmiar soi w diecie sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych Soja i produkty na jej bazie to podstawowe składniki diety wielu dbających o zdrowie ludzi, ale mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych u osób podatnych na to schorzenie. Czy warto stosować dietę niskoglutenową? Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety o niskiej zawartości glutenu, mimo że nie mają nietolerancji tego składnika. Trend wywołał debatę na temat tego, czy odżywianie się tego rodzaju jest dobre dla ludzi bez alergii. Teraz przyjrzeli się sprawie między innymi naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze. Produkty pełnoziarniste pomogą utrzymać w normie wagę i ciśnienie Osoby, które serwują sobie co najmniej trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie, mają mniejszy wzrost obwodu talii, ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi w porównaniu do ludzi jedzących mniej niż połowę porcji takich artykułów dziennie. Kiepska dieta odpowiada za znaczną część przypadków cukrzycy Kiedy oceniono diety stosowane w 184 krajach, obliczono, że niewłaściwy sposób odżywiania się odpowiadał za ponad 14,1 miliona przypadków cukrzycy typu 2 w 2018 roku, co stanowiło ponad 70 proc. nowych diagnoz. Nowa zdrowa bezglutenowa mąka ze słodkich ziemniaków Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia. Quinoa - mąka z komosy ryżowej ma wiele wartości odżywczych Komosa ryżowa może być świetnym składnikiem pieczywa i ciastek - produkty z niej są bogate w błonnik i białko. A wyroby z jej zawartością nie tracą na smaku. Produkty z soi przedłużą życie? Więcej sfermentowanych produktów sojowych, takich jak miso (tradycyjna japońska pasta) i natto (tradycyjna potrawa z soi), wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią japońscy uczeni. Stłuszczona wątroba - pomoże soja Białko sojowe może znacznie zmniejszyć nagromadzenie tłuszczu i trójglicerydów w wątrobach otyłych pacjentów. Jedz tofu - zmniejszysz ryzyko chorób serca Jedzenie tofu i produktów zawierających większe ilości izoflawonów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca. |
Strony : [1]