Strona główna Dieta zupa Zalewajka

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Zalewajka

Dieta: ·


Składniki
garstka suszonych grzybów
3 średnie ziemniaki
żur, najlepiej śląski, z żytniej mąki, o smaku lekko czosnkowym
4 parówki lub kawałek kiełbasy pokrojony w kostkę,
łyżka masła lub podsmażona cebulka
ew. łyżka śmietany


Wykonanie
W 0,5 litra wody ugotuj wcześniej namoczone (0,5 godz.) grzybki (gotuj na małym ogniu ok 20 min.), wyjmij z wywaru i po ostudzeniu pokroj w paseczki.

Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotuj w takiej ilości wody, żeby jej było ponad ziemniakami ok. 2 cm, lekko posól. Nie odlewaj wody z ziemniaków, lecz dodaj do tego wywar z grzybków i pokrojone grzyby, zagotuj, zalej żurem - 3-4 łyzki lub więcej, jeśli będzie niekwaśny, i zagotuj. Zalewajka musi być wyraźnie kwaśna. Na patelni podsmaż kiełbasę lub parówki, dodaj do zalewajki, zapraw śmietaną, najlepiej już na talerzu. Osobno można podsmażyć cebulkę i też wlać do zupy.

Zupa równie dobrze smakuje bez kiełbasy czy parówek.

Rodzaj potrawy zupa Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 30 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4

Autor: Moja babcia ze Śląska cieszyńskiego



Przepis dodany przez: Nonna




Komentarze

largetto     |     16:29:09, 05-01-2008
ja pamiętam smak zalewajki gotowanej przez ciocię, wróciły wspomnienia, spróbuję i ja ugotować sobie tę pyszną zupę


fredzia44     |     16:19:06, 25-07-2009
Zalewajka to pychota.Raz w tygodniu musi być.


malina.karlikowska     |     10:15:51, 28-02-2010
palce lizać


stalowianka     |     21:00:47, 08-04-2010
Dobrze ze ktoś przypomniał o tej pysznej zupce !

Polecamy Oferty pracy