Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Tort bardzo czekoladowy

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Tort bardzo czekoladowy

Dieta: · po prostu smaczne ·

Czekoladowe ciasto, czekoladowy aksamitny i lekki krem, słodycz złamana szlachetnym smakiem kawy i koniaku. Skusi nawet zdeklarowanych przeciwników tradycyjnych tortów, a miłośnicy czekolady rozpłyną się w zachwycie.

Tort bardzo czekoladowy


Składniki
Ciasto:
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki
4 jaja
4 białka
4 łyżki dobrego kakao
1 budyń waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem:
200 g gorzkiej czekolady (conajmniej 50 procent kakao, bez dodatku innych tłuszczów roślinnych)
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki mleka
4 żółtka
4 łyżki cukru
50 ml alkoholu (koniak, brandy, winiak)
50 ml bardzo mocnej kawy
250 ml śmietanki kremówki 30 procent


Wykonanie
Białka z 9 jaj ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania po jednej łyżce cukier, tak żeby masa miała konsystencję jak na bezy. Nadal ubijając (na mniejszych obrotach) dodać po jednym żółtku, a potem stopniowo zmieszane pozostałe składniki na ciasto. Masę przełożyć do średniej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg 160-170 stopni). Po upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku, po czym wystudzić i przekroić na trzy.

Zimną kawę wymieszać z alkoholem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Czekoladę z dodatkiem mleka roztopić w kąpieli wodnej lub w grubościennym garnku na bardzo małym ogniu. Do płynnej czekolady dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i zostawić do przestudzenia, często mieszając.

Ubić śmietanę z połową cukru. Żółtka zmiksować z drugą połową cukru, dodać stopniowo całkowicie wystudzoną masę czekoladową, a później po łyżeczce połowę porcji kawy z alkoholem. Do całkowicie gładkiej masy dodajemy bitą śmietanę i bardzo delikatnie łączymy.

Blaty biszkoptowe nasączyć pozostałą porcją kawy z alkoholem, przełożyć dwoma trzecimi kremu. Należy zrobić to szybko po przygotowaniu masy, gdyż zawarta w iej żelatyna powoduje szybkie tężenie. Pozostałym kremem posmarować i udekorować boki oraz wierzch ciasta. Do dekoracji można użyć także kakao i gotowych ozdób z gorzkiej czekolady. Przed podaniem tort chłodzić w lodówce przez ok. 2-3 godziny.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 30 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12


Więcej zdjęć:

Tort bardzo czekoladowy



Przepis dodany przez: jo-asienka




Komentarze

taneska     |     12:07:56, 25-04-2011
Bardzo miło czyta się taki smakowity przepis, ale ani kawałeczka bym nie zjadła z powodu surowych jajek. Spędziłam tydzień w szpitalu przy łóżku wnuczki z salmonellą namnożoną w podobnie zrobionym torcie. Wolę kremy na bazie składników poddanych obróbce cieplnej.


malaga     |     16:53:00, 30-05-2011
Uwielbiam takie ciasta czekoladowe, lecz boję się kremów na bazie jajek, może trafić się salmonella.Pozdrawiam gorąco admin i wszystkich smakoszy takich pysznych wypieków.

Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy