Strona główna Dieta dla diabetyków danie główne Pizza jarska

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Pizza jarska

Dieta: · dla diabetyków ·

Pizza niekoniecznie musi być ciężkostrawna i tucząca. Nasza propozycja przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni, którzy jednocześnie dbają o swoje zdrowie.

© FikMik - Fotolia.com


Składniki
Ciasto: 200 g mąki z pełnego przemiału, 4 g drożdży, łyżka oleju, sól
Nadzienie: 50 g zielonego groszku, mała cukinia, 2 pieczarki, 1 papryka, 1 pomidor, 1 cebula, natka pietruszki, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, oregano, kawałek (ok. 5g) odtłuszczonego żółtego sera


Wykonanie
Z mąki, drożdży, soli, oleju i odrobiny wody zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Groszek obgotować przez kilka minut, osączyć. Cukinię, pomidora i pieczarki pokroić na plasterki, paprykę w paski.

Koncentrat wymieszać z 3 łyżkami wody i olejem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, przykryć. Po 15 minutach posmarować koncentratem, obłożyć warzywami, posypać przyprawami i serem. Piec ok. 20 minut w temp. 180-200 stopni. Przed podaniem posypać natką.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 90 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 8
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Węglowodany: 20 g




Przepis dodany przez: kate




Komentarze

orunia     |     17:02:23, 27-08-2011
hmmmm....zaraz sprobuje upiec !

Zobacz też

Dieta dla diabetyków - najnowsze przepisy
Blok arbuzowo-jogurtowy
Dżem niskocukrowy
Biszkopt z białek
Sernik odchudzający
Faszerowane bagietki z serkiem topionym
Polecamy Oferty pracy