Strona główna Dieta niskocholesterolowa pieczywo Łatwy chleb "wiejski" bez wyrabiania

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Łatwy chleb "wiejski" bez wyrabiania

Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·

Robię go bardzo często na święta, bo nie wymaga żadnej pracy, a jest świeżutki wtedy kiedy trzeba i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z rewelacyjnego programu "Domowy kucharz".

© viperagp - Fotolia.com


Składniki
3 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ. 650)
1 szklanka mąki razowej (żytniej lub pszennej)
0,5 szklanki mieszanki różnych ziaren zbóż (niekoniecznie)
0,5 łyżeczki suszonych drożdży
1,5 łyżeczki soli
2,25 szklanki ciepłej wody


Wykonanie
Wszystkie składniki suche dokładnie wymieszać. Dodać wodę i mieszać aż składniki dokładnie połączą się. Naczynie przykryć folią i odstawić na 18 godzin w ciepłe miejsce.

Po tym czasie wybić z ciasta powietrze, uformować i ułożyć w formie do pieczenia wysypanej mąką. Pozostawić na kolejne 2-3 godziny, do podwojenia objętości. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piec 45 minut.

Rodzaj potrawy pieczywo Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 10 (nie licząc wyrastania i pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 8

Źródło: Domowy kucharz
Autor: Michael Smith



Przepis dodany przez: yasqlka




Zobacz też

Dieta niskocholesterolowa - najnowsze przepisy
Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami
Kapuśniak odchudzający
Kluseczki z makiem
Chleb dla leniwych.
Świąteczny barszcz zakwaszany
Dieta niskotłuszczowa - najnowsze przepisy
Kapuśniak odchudzający
Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczny barszcz zakwaszany
Sałatka z zielonych pomidorów
Buraczki do obiadu
Polecamy Oferty pracy