Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Gicz cielęca w ziemniakach od piekarza (pommes boulangeres)

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Gicz cielęca w ziemniakach od piekarza (pommes boulangeres)

Dieta: · po prostu smaczne ·

Gicz cielęca w ziemniakach od piekarza (pommes boulangeres)


Składniki
4 gicze cielęce
1 duża cebula
2 szalotki
10 ząbków czosnku
100 gram masła
gałązka rozmarynu
3 liście laurowe
½ szklanki białego wina
1 kg ziemniaków
rosół lub bulion warzywny
sos pomidorowy
sól
pieprz


Wykonanie
Gicz: Przepis dla 4 osób. Odkroić kawałek mięsa w górnej części giczy, tak aby było widać wystającą kostkę. Kostkę zetrzeć aż do białości. Wyłożyć gicz na blasze z piekarnika, dodać 1 dużą cebulą i 2 szalotki pokrojone w kostkę, 10 ząbków czosnku, 100 gram masła, gałązkę rozmarynu i 3 liście laurowe. Doprawić całość solą i pieprzem. Piec przez 45 min. w temperaturze 170°. Wyjąć gorącą blachę z pieca i polać ½ szklanki białego wina i 1 szklanką wrzącej wody, drewnianą łyżkę wymieszać warzywa z sosem (można wręcz skrobać blachę), aby całość połączyć w jeden sos.

Ziemniaki od piekarza: Obrać ziemniaki i pokroić w cienkie plastry 1,5/2 mm. Wymieszać z warzywami z blachy i powstałym sosem. Doprawić solą i pieprzem. W pojedynczych, głębokich miskach żaroodpornych lub w półmisku żaroodpornym położyć gicze kostką do góry, przykryć mięso ziemniakami tak, aby widoczna była sama góra wraz z kostką. Polać rosołem mięsnym lub bulionem warzywnym do poziomu mięsa. Piec przez 60 min. w temperaturze 170°.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 90 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4

Autor: Mikołaj Rey



Przepis dodany przez: jo-asienka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy