Strona główna Dieta po prostu smaczne desery Candy apples (jabłka karmelizowane)

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Candy apples (jabłka karmelizowane)

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Ror - Fotolia.com


Składniki
12 małych jabłek, raczej miękkich i średnio soczystych12 patyczków do szaszłyków
1 kg cukru
250g masła
4 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki wrzątku
czerwony barwnik spożywczy


Wykonanie
Cukier, masło i ocet włożyć do garnka o grubym dnie, w którym wrze mała ilość wody. Po podgrzaniu dodać barwnik i zagotować wszystko. Utrzymywać syrop przez około 10 minut w temperaturze ok 150 stopni, nie mieszając po rozpuszczeniu cukru. Sprawdzić czy karmel jest gotowy, wlewając kroplę na miseczkę z zimną wodą - karmel powinien natychmiast stwardnieć.

Przygotować miskę z lodowatą wodą (najlepiej z dodanymi kostkami lodu). Jabłka umyć, dokładnie osuszyć, nadziać na patyki do szaszłyków (wbijać do połowy jabłka). Zanurzać jabłka w karmelowym syropie a następnie w lodowatej wodzie. Gotowe jabłka przekładać na talerz lub tacę wyłożoną papierem - do stwardnienia. Jeśli chcemy posypać owoce orzechami lub innymi posypkami nie należy zanurzać ich w wodzie - będą wtedy dłużej stygły.

Rodzaj potrawy desery Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 30 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy