Strona główna Dieta niskowęglowodanowa sos Aioli - domowy majonez czosnkowy

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Aioli - domowy majonez czosnkowy

Dieta: · niskowęglowodanowa · po prostu smaczne ·

Domowej roboty majonez czosnkowy smaczny, gęsty, aksamitny, bez sztucznych barwników i aromatów. Warto spróbować. Tym razem przepis samego Jamiego Olivera.

© AgathaLemon - Fotolia.com


Składniki
Mały obrany ząbek czosnku
Duże żółtko, najlepiej z jaj z chowu wolnowybiegowego lub ekologicznego
Łyżeczka musztardy Dijon
285 ml oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia (extra vergine)
285 ml "zwykłej" oliwy z oliwek lub innego oleju
sok z cytryny, sól i pieprz do smaku



Wykonanie
Dokładnie rozetrzeć ząbek czosnku z 1/2 łyżeczki soli. DO naczynia włożyć żółtko i musztardę i wymieszać je razem, ubijając. Po dokładnym zmieszaniu należy dodawać bardzo małymi porcjami na zmianę oba oleje. Po wmieszaniu 1/4 olejów można nieco zwiększyć dodawane porcje. Kiedy całość olejów jest już ubita, dodać czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.

Rodzaj potrawy sos Stopień trudności: średnie Koszt: średni
Czas: 10 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: Sgerr




Zobacz też

Dieta niskowęglowodanowa - najnowsze przepisy
Delikatny schab - bardzo soczysty
Masło czosnkowe
Naturalne Gotowanie - Jajecznica z sałatką naddunajską
Warzywne galaretki
Sałatka z patisonów i rukoli
Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy